- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

BiH: Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju

© Sputnik / Marijana KolakovićBosna i Hercegovina, ilustracija
Bosna i Hercegovina, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Direkcija za evropske integracije (DEI) dostavila je Savetu ministara, drugim institucijama BiH, kao i svim telima uspostavljenim odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u BiH, materijale sa sastanaka eksplanatornog skrininga Evropske komisije sa Severnom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.
Time su počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju EU, prenosi Tanjug pisanje Srne.
Ti materijali dostavljeni su BiH nakon prvog uvodnog sastanka BiH i EU održanog u sredu, 24. aprila, u Briselu na kojem je Evropska komisija detaljno prezentovala korake u pregovorima o pristupanju, pre svega u procesu analitičkog pregleda zakondavstva, saopšteno je iz DEI-a.
Eksplanatorni skrining je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama zemlje kandidata detaljno prezentuje celokupno pravno nasleđe EU.
Nakon toga sledi bilateralni skrining tokom kojeg zemlja kandidat predstavlja svoje zakonodavstvo i utvrđene razlike u odnosu na pravno nasljeđe EU.
Na kraju tog procesa Evropska komisija izrađuje izveštaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocenu spremnosti zemlje za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima.
Direkcija će u vezi sa narednim fazama u procesu nastaviti da postupa u skladu s nadležnostima, a javnost će biti pravovremeno obaveštena o svim koracima, navedeno je u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala