Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Baš na ovaj dan: U važnom momentu za Srbiju stiže nam – prijatelj

© Vlada SrbijePremijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Predsednik Kine Si Điping posetiće Srbiju 7. maja, na 25. godišnjicu američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksadar Vučić ugostiće ga u dvodnevnoj zvaničnoj poseti. Pored ekonomskog, poseta će imati jak politički efekat, posebno u pogledu međunarodnih pritisaka na Srbiju povodom glasanja za rezoluciju o Srebrenici.
Profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra za studije Azije i dalekog istoka Dragana Mitrović ističe da je poseta Si Đipinga Srbiji, inače druga po redu, izuzetno značajna u trenutnom geopolitičkom momentu kada je Srbija, kako ona kaže, pred velikim izazovima i u borbi na različitim frontovima za očuvanje svog ugleda, suvereniteta i integriteta.
Poseta predsednika jedne od najmoćnijih zemalja na svetu, prve trgovačke sile i druge najveće ekonomije, kao i jednog od najvećih investitora zasigurno pokazuje da mi imamo moćne prijatelje širom sveta. Kina je taj prijatelj na koga možemo da se oslonimo u pogledu zaštite našeg suvereniteta i teritorijalne celovitosti, kako na Savetu bezbednosti UN, tako i u različitim drugim prilikama, rekla je Mitrović za Sputnjik.
© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Kina
Ova poseta, kaže ona, predstavlja i podršku aktuelnim vlastima u Srbiji, koje su se pokazale kao partner koji uspešno sarađuje sa kineskom stranom.

Prošarati investicije

Iz ekonomskog ugla gledano, Kina je u poslednjih nekoliko godina, pre svega zahvaljujući velikim kineskim kompanijama koje su postale dominantni vlasnici naših velikih firmi i izvoznika, poput Bora, postala jedan od najvećih trgovačkih partnera u Srbiji. Oni su, podseća Mitrovićeva, takođe i jedan od najvećih direktnih investitora u našoj zemlji. Od izuzetnog značaja je i činjenica da je Kina geografski diverzifikovala izvore odakle investicije dolaze u Srbiju, što je dobro pre svega sa stanovišta bezbednosti i suvereniteta.
Očekujem da se pre svega vidi projekat brze pruge i šta je do sada po tom pitanju urađeno, odnosno da se to pokaže kao dobar primer onoga šta je donela naša međusobna saradnja, prvo u formatu „Inicijative 16+1“ a onda i kroz „Pojas i put“, uz najavu novih projekata, pravaca saradnje i mogućnosti. Takođe očekujem da se potvrdi da su kinesko-srpski međusobni odnosi na izuzetno visokom nivou, kao i da imamo opredeljenost da ih produbljujemo i razvijamo, kako ne bismo zavisili samo od partnera sa jedne strane, već imali tu raznovrsnost koja podupire našu vojnu nezavisnost i naše političko opredeljenje da sarađujemo sa svima.
© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografija Sala Generalne skupštine UN
 Sala Generalne skupštine UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Sala Generalne skupštine UN

O genocidu

Poseta Srbiji u ovom trenutku, kaže naša sagovornica, potvrđuje da možemo da se oslonimo na Kinu i njenu diplomatsku mrežu i podršku. U slučaju rezolucije o Srebrenici, ova poseta Srbiji ide na ruku, tvrdi ona, jer pokazuje da smo mi krupna tačka na evropskom kontinentu, gledano iz ugla Pekinga.
Ovo potvrđuje da mi za njih imamo značaj kao ključna zemlja regiona i da je neophodno ukazivati nam poštovanje i negovati sa nama odnose na ravnopravnim osnovama, a ne uz strašna podmetanja, neprijateljstva, i intrige na međunarodnim forumima koji za cilj imaju to da se Srbija osami i da se nastavi sramni narativ iz devedesetih godina prošlog veka, zaključuje Dragana Mitrović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala