- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski general: Evropi ne preti rat, ali na granicu sa Rusijom treba postaviti minska polja

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaPoljski vojnik postavlja žičanu ogradu na granici sa Belorusijom
Poljski vojnik postavlja žičanu ogradu na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Evropi trenutno ne preti opasnost od velikog rata, ali treba postaviti minska polja i izgraditi utvrđenja na poljskoj i litvanskoj granici sa Rusijom i Belorusijom, smatra bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske i bivši komandant kopnenih snaga Valdemar Skšipčak.
„Iskustvo rata u Ukrajini pokazuje da su ponovo aktuelna znanja o tome kako da se grade utvrđenja, odbrambeni položaji i minska polja kako bi se zaustavio neprijatelj. Smatram da je potrebno ojačati poljsku i litvansku granicu sa Rusijom, već sada postaviti ešalonirana minska polja, u mirnodopsko vreme. U ratnim vremenima može biti kasno za izgradnju utvrđenja na pograničnim teritorijama. Uveren sam da i Litvanija i Poljska treba da počnu da grade moćna utvrđenja“, rekao je general u intervjuu za portal „Delfi“.
On je istovremeno naglasio da „trenutno u Evropi nema pretnje od rata u punom obimu“.
„Međutim, treba da se pripremamo, da stvorimo oružane snage koje čine dobro naoružani i motivisani vojnici. Ako budemo jaki, neće izbiti nikakav rat“, ocenio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva ne namerava da napada zemlje NATO-a i da za to nema nikakvog smisla. Ruski lider je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali „pametni ljudi vrlo dobro shvataju da je to laž“. Putin je dodao da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmisle o svojim sledećim koracima, dok je Rusija spremna za dijalog.

Ukrajinska PVO puna rupa

Sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine postaje sve ranjiviji, smatra general.
„Problem sa nedostatkom raketa za protivvazdušne sisteme kod Ukrajinaca je u tome što raketni štit iznad Ukrajine... ima sve više rupa“, rekao je Skšipčak u intervjuu za portal „Delfi“.
On je dodao da zbog toga Oružane snage Ukrajine „nisu u stanju da obore“ sve ruske rakete, avione i bespilotne letelice.
Kijev redovno saopštava da mu nedostaju sistemi PVO i rakete za njih i traži od Zapada da mu preda nove sisteme i rakete. Kako je istakao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, zemlja je spremna da prihvati ove sisteme pod bilo kojim uslovima.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala