Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Vanredna sednica SB UN o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije 30. aprila

© Sputnik / Lola Đorđević Ivica Dačić
 Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije biti održana 30. aprila
Dačić je dodao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o BiH.

"I najverovatnije će biti kako stvari stoje od noćas. Slovenija je to osporavala, a Malta traži zatvorenu sednicu - da li će biti, neće biti. U maju se očekuje redovna sednica Saveta bezbednosti o BiH", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će, prema informacijama od noćas, sednica biti 30. aprila i da će se obratiti, najverovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Dodao je da će verovatno neko govoriti sa muslimanske strane iz BiH, ali da se još ne zna ko.
"Onda će biti redovna sednica o BiH verovatno sredinom maja", rekao je Dačić za TV Prva.
Istakao je da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspeh Srbije što je uspela da se o ovoj temi ipak porazmisli.
"Mislim da bi najveći broj zemalja voleo da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Čak i oni koji su sponzorisali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne, što je dokaz da je to jedan apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima druge neke skrivene namere. To su namere očigledno vezane za pritisak na Srbiju, kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku, koja se bazira na našim nacionalnim i državnim interesima", rekao je ministar.
Dačić je ponovio da ovo pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.
"Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju. Mislim, Nemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje. Neće biti 2. maja, a kada će biti, videćemo. Mi tu borbu nastavljamo", naglasio je Dačić.
On je rekao da je jedan od ključnih razloga zašto je rezolucija o Srebrenici naišla na znak pitanja to što nije bilo konsenzusa i dodao da sada nema velikog broja entizijasta po pitanju rezolucije, jer su mnoge zemlje uvidele da će se time otvoriti i druge teme.
Dodao je da je očigledno da kreatori rezolucije nisu očekivali da će se Srbija tako snažno suprostaviti svemu ovome i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Njujorku i imao važne sastanke povodom predloga rezolucije.
"Mi nismo išli logikom da osporimo zločin. Oni su mislili da ćemo mi sada da upregnemo sve snage pa da na neki način pravdamo ili da osporavamo da li je to zločin ili ne. Mi smo išli jednom drugom logikom, a to je da vidimo proceduralno da tu nema konsenzusa, da su prekršeni principi, da državni vrh BiH nije doneo odluku, da je prekršena Povelja, član 12. Povelje, gde se kaže da ta tema koja je na sednici Saveta bezbednosti ne može se raspravljati u Generalnoj skupštini dok je na dnevnom redu Saveta bezbednosti", ukazao je Dačić.
Naveo je da je razgovarao telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova i da je jedan deo protiv rezolucije o Srebrenici, dok je jedan deo uzdržan.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala