- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj: Evropljani neće ginuti za Donbas, ali treba da podržavaju Ukrajinu

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini, a Evropa bi trebalo da nastavi da pruža vojnu pomoć Kijevu uprkos činjenici da je to skupo za Evropljane.
„Pošto smo se na početku sukoba obavezali da ćemo podržavati Ukrajinu, moramo nastaviti da je podržavamo sve dok oni ne budu u stanju da se suprotstavljaju i dok (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne odluči da prekine rat. Ali to se, nažalost, neće skoro dogoditi“, rekao je Borelj tokom diskusije na konferenciji Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj saradnji, ekonomskom rastu i energiji za razvoj.
Prema njegovom mišljenju, oružani sukob može da se nastavi bar do izbora u SAD.
„A mi, paralelno sa time, moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine. Evropljani neće ginuti za Donbas, ali možemo pomoći Ukrajincima da ne ginu za Donbas još dugo vremena“, dodao je on.
Borelj je rekao da je pitanje koje mnogi u Evropi postavljaju o tome koliko će još novca morati da se potroši na ukrajinski sukob – teško. Međutim, ako se ne pomogne Kijevu, onda će se, prema njegovom mišljenju, „istorija razvijati drugačije“.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala