- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kenijac pobednik 37. Beogradskog maratona

© Tanjug / Vladimir ŠporčićGilbert Čumba
Gilbert Čumba - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Kenijac Gilbert Čumba pobednik je 37. Beogradskog maratona. Do cilja je stigao za 2:11:48 sekundi. Skoro 40 kilometara Čumba je imao bolji prolaz od rekorda staze koji od 2006. godine drži Džafet Kosgeji (2:10;54), ali mu je u poslednjih 2,5 kilometara znatno pao tempo i na kraju je skoro minut kasnio za najboljim ostvarenjem ikada u Beogradu.
Drugo mesto osvojio je Čumbin sunarodnik Gilbert Čerijot Muge sa 2:12;20, dok je treći bio još jedan Kenijac Emanuel Kipkogeji, koji se na postolje popeo sa vremenom 2:20:41.
Koliko je zapravo iscrpljujuć maraton, najbolje potvrđuje scena po njegovom završetku, kada je Kenijac Gilbert Čumba od umora legao na asfalt, posle čega je stavljen na nosila i brzo mu je ukazana medicinska pomoć.
Jasno je da pobednik nije bio jedini kom je bila neophodna pomoć zbog isrpljujuće trke.
U nedelju u osam časova na ulicama srpske prestonice startovao je 37. po redu Beogradski maraton. Ove godine, najmasovniji sportski događaja okupiće rekordnih 13.000 učesnika. Start je tradicionalno zakazan kod crkve Svetog Marka, dok je cilj kao i uvek na Terazijama.
Takmičari trče distance od 10, 21 i 42 kilometara, tu je i trka zadovoljstva i očekuje se da će u Beogradskom maratonu učestvovati oko 2.500 stranaca koji stižu čak iz 72 zemlje.
Start glavne trke, duge 42 kilomeatara počeo je u 8 časova na raskrsnici Bulevar kralja Aleksandra i Resavske.
Početak polumaratona koji je dug 21,1 kilometara zakazan je za devet sati i 30 minuta.
Beogradski maraton će kao i uvek uticati na brojne promene trasa gradskog prevoza.
Vozila tramvajske linije 2, u nedelju 28. aprila od 7 do 14 časova, iz pravca Pristaništa se upućuju na Gospodarsku mehanu (spoljni krug) i na Omladinski stadion (unutrašnji krug).
Linija će u tom periodu raditi na potezu Omladinski stadion – Dorćol – Pristanište – Gospodarska mehana.
Od 14 časova linija radi u redovnom.Linija 6 od subote, 27.aprila, od 20 časova do nedelje, 28. aprila, do 14 časova, ne saobraća (vozila se uključuju iz depoa na Dorćolu).
Od 14 časova radi u redovnom režimu. Linija 7, takođe, od subote, 27. aprila, od 20 časova do nedelje, 28. aprila, do 7 časova, radi na potezu Ustanička – Trg Slavija – Blok 45. Od 7 do 14 časova, vozila u oba smera saobraćaju preko Dorćola. Od 14 časova do kraja rada (nakon uspostavljanja saobraćaja kroz Resavsku ulicu), linija radi na redovnoj trasi, uz moguće povremene zastoje do 12.30 časova na trasi koju preseca maraton (na Novom Beogradu).
Linije 9, 10 i 14 u nedelju od 7 do 14 časova će saobraćati na trasi Banjica – Autokomanda, dok će iz suprotnog smera linija 9 saobraćati iz pravca Novog Beograda na relaciji Blok 45 – Gospodarska Mehana, vozila linije 10 iz pravca Dorćola se upućuju na Omladinski stadion i vozila linije 14 iz smera Ustaničke ulice takođe saobraćaju ka Omladinskom stadionu.
Trolejbuske linije 41 i 28 vikendom uopšte neće saobraćati, dok linije 19 i 22 neće ići u nedelju do 14 časova. Autobuska linija 26, od 8 do 20 časova subotom, će saobraćati u smeru ka periferiji ulicama Cara Dušana, Francuskom, kroz terminus „Trg republike”, Braće Jugovića, Dečanskom, Trgom Nikole Pašića i dalje redovnom trasom. Koristiće stajalište „Trg republike”, koje u redovnom režimu koristi linija 43. U smeru ka Dorćolu saobraćaće Bulevarom kralja Aleksandra, Dečanskom ulicom, Braće Jugovića, Francuskom i dalje redovnom trasom. Od subote od 20 časova do nedelje, do 7 časova, linija će saobraćati ulicama Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta, Starine Novaka, Beogradskom, Bulevarom kralja Aleksandra i dalje redovno. Od 7 do 14 časova, linija će saobraćati ulicama Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta, Kraljice Marije, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra i dalje redovno. Od 14 do 18 časova, linija će saobraćati u smeru ka periferiji ulicama Cara Dušana, Francuskom, kroz terminus „Trg republike”, Braće Jugovića, Dečanskom, Trgom Nikole Pašića i dalje redovnom trasom.
Linija 31 od subote od 8 do 20 časova će saobraćati na trasi: Trg republike – Bulevar despota Stefana, (Braće Jugovića, Francuska u smeru ka terminusu „Trg republike”) – Braće Jugovića – Dečanska – Trg Nikole Pašića – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Trg Slavija i dalje redovnom trasom. Od subote, 27. aprila, od 20 časova do nedelje, 28. aprila, do 7 časova, linija saobraća na potezu Trg Slavija – Konjarnik. Od 7 do 14 časova, linija saobraća do terminusa „Birčaninova” trasom: Bulevar oslobođenja – Tiršova – Katićeva – Birčaninova. Od 14 do 18 časova, linija će saobraćati na trasi: Trg republike – Bulevar despota Stefana (Braće Jugovića, Francuska u smeru ka terminusu „Trg republike”) – Braće Jugovića – Dečanska – Trg Nikole Pašića – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Trg Slavija i dalje redovnom trasom. Od 18 časova linija radi u redovnom režimu.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
SPORT
Savršeni Jokić nedovoljan da se „počiste“ Lejkersi – Jović uzalud odličan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala