- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pretnja ruskim sportistima: „Za isticanje simbola – diskvalifikacija“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah nakon konferencije za medije u sedištu MOK-a u Lozani
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah nakon konferencije za medije u sedištu MOK-a u Lozani - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah zapretio je diskvalifikacijom sportistima iz Rusije sa Olimpijskih igara ukoliko budu isticali „zabranjene simbole“.
Bah je rekao da sportisti iz Rusije koji budu imali pravo učešća na takmičenju u Parizu i drugim francuskim gradovima ne smeju da ističu zastavu niti slovo Z.
„Političke demonstracije su zabranjene na takmičenjima i na pobedničkom podijumu. Ruski sportisti neće smeti da mašu zastavom niti da ističu slovo Z“, naveo je Bah.
U suprotnom, zapretio je, protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak uključujući i momentalno isključenje sa Olimpijskih igara.
Letnje olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta 2024. Ruskom olimpijskom timu nije dozvoljeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Francuskoj.
Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je Rusima da učestvuju na Igrama u pojedinačnom neutralnom statusu, uz niz kriterijuma.
Za neutralne sportiste odobrena je posebna zastava i himna. Rusima neće biti dozvoljeno da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja, a njihove nagrade neće biti istaknute u tabeli medalja.
Zbog ograničenja učešća u kvalifikacionim takmičenjima, za Igre će moći da se kvalifikuje najviše 55 Rusa.
Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da „međunarodni zvaničnici iskrivljuju smisao olimpijskog pokreta i podrivaju temelje međunarodnog sporta“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala