- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Praznici dižu cene mesa – kada se očekuje stabilizacija tržišta

© Sputnik / Lola ĐorđevićMeso u supermarketu
Meso u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Nedavni popis poljoprivrede potvrdio je da je stočni fond u Srbiji u padu. Zabrinjava nesrazmera u cenama prasadi i tovnih svinja. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Vlade Zarić rekao je da je uobičajeno da cene mesa rastu uoči praznika. Ocenio je da na to utiču brojni faktori, a da se stabilizacija cena očekuje u maju.
Cene prasadi vrtoglavo rastu, a cene tovljenih svinja su u padu. Profesor Vlade Zarić istakao je kako je reč o tipičnoj situaciji pada ponude.
"Pad ponude pri istoj tražnji dovodi do rasta cena. Zašto cena prasadi ide u jednom smeru, zašto cena tovljenika ide u drugom smeru. To su različiti segmenti. Prasetina ide skoro uvek u krajnju potrošnju", naveo je profesor, piše RTS.
Ocenio je da je do pada ponude došlo zbog ambijenta koji nije stabilan za poslovanje, zbog klimatskih promena, ali i zbog zanemarivanja rizika.
Istakao je da je broj priplodnih grla u poređenju sa 2021. godinom smanjen za 188.000.
Na stočnim pijacama prasad do 25 kilograma se prodaje po ceni do 600 dinara, a tovljenici do 120 kilograma za 350 dinara.
Na pitanje da li se isplati toviti, profesor Zarić je rekao kako će svaki proizvođač uraditi sve što mu je potrebno kako bi opstao i da bi mogao i sledeće godine da posluje.
Istakao je da uvek postoje sezonski faktori, naročito sada kada predstoje dva praznika i jedna slava, kao i da obično nakon tih svetkovina pada i cena, pa se očekuje da se cene u maju i smire.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala