- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obeleženo 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije; Dodik: Za zločine niko nije odgovarao

Sveće - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Pomenom ubijenim Srbima i polaganjem venaca i cveća kod spomen-obeležja u Gradišci obeleženo je 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Bljesak“. Za samo 36 časova proterano je 15.000 Srba, ubijeno 283 ljudi, od kojih 107 civila među kojima i 12 dece.
Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je najgore što niko nije odgovorao za zločin nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji.
„Ali je važno da se mi okupljamo svake godine i pokazujemo pijetet stradalim Srbima. Nastavićemo da gradimo budućnost u skladu sa našim interesima“, rekao je Dodik, preneo je RTRS.
Ponovio je da je srpski narod najviše stradao na prostoru bivše SFRJ.
„Izborili smo se za naša prava i našu Republiku Srpsku. Naša zemlja je Srpska, kao i Srbija“, rekao je Dodik.
Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je put spasa na reci Savi postao put nasilja i smrti i da je to najveća opomena, te da su danas potrebni jedinstvo, kao i jačanje Republike Srpske i njenih institucija.
„Ovo je najveća opomena da trebamo biti budni uvek i da buduće generacije grade mostove suživota i vodeći računa o identitetu“, istakao je Adžić.
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je važno da se podrži projekat vizuelnog arhiva srpskog stradanja jer svet, kako je naveo, treba da vidi kolektivnu srpsku žrtvu i da su Srbi opet ti koji gledaju u budućnost.
Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je u prvom egzodusu 1991. godine prostor zapadne Slavonije napustilo 68.000 Srba pod pritiskom hrvatskih snaga. Kako je dodao, danas je u zapadnoj Slavoniji, prema popisu Hrvatske, oko 17.000 Srba, od kojih najmanje 10.000 ne živi na tom području.
Agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, koja je tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN izvršile su hrvatska vojska i policija 1. maja 1995. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala