- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju

Posao - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.
Prema zakonu, taj dodatni radni dan ne sme da traje duže od osam sati, pa se u tom smislu ne dopušta prekovremeni rad. Takođe, ovi radnici će za šesti radni dan biti dodatno plaćeni sa 40% dnevnice i 115% ako rade na praznik, dok će tokom sedmice imati pravo na slobodan dan, piše grči portal inNjuzpejper.
U slučaju da kompanije ili poljoprivredna gazdinstva imaju petodnevne noćne smene, tada šestog dana ne smeju da rade u noćnoj smeni.
Ovu odredbu, koja stupa na snagu 1. jula, ne moraju da slede poslodavci kompanija koja po svojoj prirodi nisu kontinuirana, odnosno koje do sada nisu radile pet dana nedeljno.
„Mera obuhvata relativno mali broj radnika i, svakako, nije generalizacija mere na sve zaposlene“, rekao je zamenik ministra rada i socijalnog osiguranja Panos Kakloglu u razgovoru za ERT.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala