- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika spremila 13 milijardi dolara za novi „avion sudnjeg dana“

CC0 / Unsplash/Berend Verheijen / Avion sudnjeg dana - Dumsdej
Avion sudnjeg dana - Dumsdej - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Američko vazduhoplovstvo saopštilo je u petak da je dodelilo ugovor od 13 milijardi dolara kompaniji Sijera Nevada za razvoj naslednika aviona E-4B, poznatog kao „avion sudnjeg dana“ (Dumsdej), zbog njegove sposobnosti da preživi nuklearni rat.
Projekat Održivog vazdušno-desantnog operativnog centra (Survivable Airborne Operations Center - SAOC) ima za cilj da zameni vremešni avion iz ere 1970-ih, koji se bliži kraju svog radnog veka, rekao je portparol Vazduhoplovnih snaga u saopštenju, preneo je Rojters.
Radovi će se izvoditi u Koloradu, Nevadi i Ohaju i očekuje se da će biti završeni 2036. godine, dodalo je Vazduhoplovstvo.
Da bi se zadovoljili operativni zahtevi, sistem naoružanja će obuhvatiti naoružanje mlaznih aviona zasnovanih na komercijalnom dizajnu, ali ojačanog i modifikovanog da ispuni vojne zahteve.
Rojters je u decembru izvestio da je američko vazduhoplovstvo eliminisalo Boing iz konkurencije za razvoj naslednika E-4B Najtvoč (Noćna straža).
Iako se obično koristi za prevoz američkog ministra odbrane, E-4B je dizajniran kao mobilno komandno mesto sposobno da izdrži nuklearne udare i elektromagnetne efekte, omogućavajući američkim liderima da izdaju naređenja vojsci u slučaju vanredne situacije u državi.
E-4B je takođe sposoban da dopuni gorivo u vazduhu i ima sobe za konferencije i brifing i naprednu komunikacionu opremu.
Američko vazduhoplovstvo trenutno koristi četiri aviona E-4B od kojih je najmanje jedan u pripravnosti u svakom trenutku. Flota visoko modifikovanih aviona Boing 747-200 postala je sve skuplja za održavanje kako delovi zastarevaju.
Očekuje se da će E-4B dostići kraj svog radnog veka početkom 2030-ih.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala