- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija nikada nije bila pretnja NATO; Zapadni savetnici učestvuju u pripremi ukrajinskih diverzija

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Rusija nikada nije bila pretnja NATO, nemamo ni geopolitičke ni vojne interese da napadamo države-članice tog bloka, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Snage NATO koje su tik uz rusku granicu stvorile su dodatnu pretnju po vojnu bezbednost.
"Snage Alijanse su se približile do same ruske granice i stvorile dodatnu pretnju po vojnu bezbednost. Želim da istaknem da su se oni približili nama a ne mi njima. To još jednom pokazuje da se Zapadu ne sme verovati. Sada nas optužuju da ćemo, ako nas ne zaustave u Ukrajini, napasti zemlje Alijanse", rekao je Šojgu.
Rusija se, međutim, pridržava politike nemešanja u stvari drugih država.
"Upored s tim, posle raspada SSSR nastavlja se širenje NATO na istok iako su nam 90-tih godina obećavali da toga neće biti. Istovremeno, bilo je šest talasa širenja NATO", naveo je on.
Obraćajući se učesnicima minstarskog sastanka ŠOS, on je rekao je Vašington taj koji je izazvao sukob u Ukrajini.
"SAD su prvo izazvale a sada ciljano odugovlače sukob u Ukrajini", rekao je on.

Zapadni savetnici učestvuju u pripremi diverzija koje izvodi Kijev

Strani savetnici direktno učestvuju u pripremi diverzija koje Kijev sprovodi na teritoriji Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Uz neposredno učešće savetnika izvodi se planiranje i priprema diverzija, između ostalog i na teritoriji Rusije. Praktično svakodnevno uz prećutkivanje Zapada Kijev primenjuje dobijeno oružje za nanošenje štete objektima civilne infrastrukture Rusije“, rekao je on na sastanku ministara odbrane država ŠOS.
Kolektivni Zapad, pokazujući navodno težnju ka deeskalaciji, nastavlja da naoružava Kijev a zbog prebacivanje tog naoružanja bez kontrole postoji opasnost da ono padne u ruke terorističkih organizacija.
„Obaveštajni podaci se prenose u realnom vremenu, organizovana je obuka ukrajinskih vojnika, a u zoni borbenih dejstava sz zapadni vojni eksperti i plaćenici“, naveo je Šojgu.
Ruski ministar je naveo i da su pokušaji Zapada da Rusiji nanese strateški poraz osuđeni na propast, a svi ciljevi specijalne operacije će biti realizovani.
„Ruske Oružane snage efikasno nastavljaju specijalnu operaciju. Svi ciljevi će biti ostvareni“, rekao je on.
Takođe je dodao i da posebno brinu stalni napadi ukrajinske vojske na Zaporošku nuklearku što može imati katastrofalne posledice.
Kada je reč o terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ 22. marta Šojgu je rekao da tragovi takođe vode u Ukrajinu.
Svi krivci će obavezno biti kažnjeni, to je samo pitanje vremena, dodao je on.

Pritisak Vašingtona bez presedana

Rusija deli stav sa ostalim članicama ŠOS da je situacija na međunarodnoj sceni danas teška i da postoji tendencija ka eskalaciji.
"U porastu su geopolitička neslaganja, ruše se fundamentalne osnove strateške stabilnosti, smanjuje se uloga međunarodnih institucija. To se događa, pre svega, zbog težnje SAD i njihovih saveznika da na svaki način očuvaju globalnu dominaciju i nametnu svoj diktat nezavisnim državama. Kako bi ostvario svoj cilj Vašington vrši pritisak bez presedana, između ostalog i na svoje partnere, dodeljujući im ulogu poslušnih izvršilaca", rekao je Šojgu.
Može se navesti mnogo primera mešanja SAD u unutrašnja pitanja suverenih država, kao što su smene režima koji im ne odgovaraju.
"To su Irak, Avganistan, Libija, Sirija", naveo je ruski ministar i dodao da se kao instrumenti vršenja uticaja koriste finansijski, političko-diplomatski metodi, a u nekim slučajevima i sila.
Primenjuje se oprobani metod - raspirivanje i održavanje žarišta nestabilnosti u različitim regionima sveta, generisanje pretnji po bezbednost uz istovremeno nuđenje vojne pomoći kako bi se te pretnje neutralisale, zaključio je Šojgu.
Prema njegovim rečima, Zapad primenjuje dvostruke aršine kada je reč o pravu neke države na samoodbranu.
Kao primer je naveo operaciju Irana kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala