- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si: Kina i Amerika treba da budu partneri, a ne protivnici

© AP Photo / Leah MillisEntoni Blinken i Si Đinping
Entoni Blinken i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Kina i Amerika treba da budu partneri a ne protivnici i treba da traže dodirne tačke uprkos neslaganjima po određenim pitanjima, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Pekingu.
"Ove godine navršava se 45 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine o SAD. Za proteklih 45 godina odnosi dve zemlje su prošli i uspone i padove i pokazali mnogo važnih stvari: dve države moraju biti partneri, a ne protivnici, moraju da pomažu jedna drugoj da ostvare uspehe a ne da jedna drugoj nanose štetu", rekao je Si, prenela je Centralna kineska televizija.
Kineski lider je istakao da je neophodno da dve zemlje teže tome da nađu dodirne tačke iako postoje neslaganja, a ne da budu nesavesna konkurencija.
Kina i Amerika treba da poštuju svoju reč, a ne da govore jedno a rade drugo, istakao je Si.

Blinken: Ne želimo sukob sa Kinom

Sa svoje strane, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Vašington ne nastoji da obuzdava razvoj Kine, niti da joj se suprotstavlja savezima.
„Sjedinjene Američke Države na žele 'novi hladni rat', ne nastoje da izmene uređenje Kine, niti da joj se suprotstave putem saveza ili da stupe u sukob sa Kinom“, rekao je Blinken, prenosi Centralna televizija Kine.
Prema njegovim rečima, svet se danas suočava sa mnogobrojnim izazovima koji zahtevaju zajedničko reagovanje Vašingtona i Pekinga.
Istovremeno, državni sekretar je napomenuo da su SAD privržene principu „jedne Kine“ i da stabilnost i bezbednost u Tajvanskom moreuzu smatraju izuzetno važnim.
Blinken boravi u poseti Kini do 26. aprila a prethodno se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala