- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusi jedva čekaju: Spremni svi sistemi – američke rakete mogu da polete

© AP Photo / John Hamiltonraketa atakams
raketa atakams - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Obećanjima Kijeva da ukrajinske snage neće koristiti rakete „atakams“ u napadima na teritoriju Rusije ne može se verovati, ocenjuju ruski eksperti, ističući istovremeno da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane u stanju da unište te američke projektile „u letu“.
Stručnjaci napominju da su „atakamsi“ prilično moderni sistemi, koje ne treba potcenjivati, ali ističu da Rusija ima sredstva da uništi ove projektile u vazdušnom prostoru. Čitav spektar ruskih PVO sistema, od „pancira-S1“ do S-400, sposobno je da pogodi „atakamse“, jer te američke rakete imaju brzinu leta koja nije veća od 1.400 metara u sekundi, zbog čega su ranjivi na sve ruske sisteme. Za ove namene pogodni su i kompleksi S-300, S-350, kao i „kalibri“, „kinžali“ i druga visokoprecizna oružja.
Stručnjaci podsećaju da su ukrajinske snage ove rakete već nekoliko puta koristile za napade na rusku teritoriju i objekte ruskih Oružanih snaga na liniji kontakta, ali su ih Rusi uspešno obarali.
Eksperti objašnjavaju da je cilj Zapada i takvih isporuka da se otegne ovaj sukob u nadi da će iscrpeti Rusiju, vojno i ekonomski.
„Mislim da ovaj paket pomoći neće suštinski promeniti situaciju. Može usporiti napredovanje ruskih trupa, ali neće promeniti tok specijalne vojne operacije. Možete videti kako se retorika zapadnih vojnih zvaničnika promenila - ranije su govorili o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini, a danas govore da se ne sme dopustiti poraz Ukrajine. Jasno je da su im ambicije splasle. Ako su ranije mislili da će Rusija igubiti rat i da će to dovesti do političke destabilizacije zemlje, sada im je zadatak spasiti kijevski režim kako bi mogao da opstane“, kaže ruski vojni ekspert Konstantin Blohin.
Pentagon je potvrdio da su Ukrajini početkom aprila tajno isporučeni projektili „atakams“. Rakete su deo martovskog paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden za „za upotrebu unutar suverene ukrajinske teritorije“, a tajno su isporučene početkom aprila.
Pentagon je objasnio da isporuke „atakamsa“ nisu obelodanjene na zahtev ukrajinske strane, dok mediji javljaju da su ih Ukrajinci već dva puta koristili protiv ciljeva duboko u ruskoj pozadini.
© AP Photo / Andrew HarnikRakete "atakams" su deo martovskog paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, a tajno su isporučene početkom aprila
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Rakete "atakams" su deo martovskog paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, a tajno su isporučene početkom aprila

Kijevu poslato oko 100 „atakamsa“

Zvanično nije precizirano koliko je raketa poslato, dok zapadni mediji navode da je Bajden tajno odobrio odluku o slanju više od 100 raketa dometa od 300 kilometara, većinom sa kasetnom bojevom glavom, dok su u oktobru prošle godine bile isporučene iste te rakete manjeg dometa.
„To je operativno-taktički raketni sistem. Postoji kasetna verzija dometa od 160 kilometara koja je nedavno korišćena na liniji borbenog kontakta, a postoji i fugasna verzija dometa 300 kilometara, što predstavlja glavnu pretnju jer može da uništi razne objekte“, kaže ruski ekspert Aleksej Leonkov.
Zapadni eksperti sa američkog Instituta za proučavanje rata navode da će te američke rakete omogućiti ukrajinskoj vojsci da oslabi rusku logistiku i poslužiti za napade duboko na teritoriju Rusije. Kako preciziraju, rakete „atakams“ sa kasetnim bojevim glavama pomoći će da se izvrše efikasniji udari na ruske aerodrome i uništi više aviona i helikoptera.
Projektili „atakams“ će proširiti opseg potencijalnih ciljeva na logističke objekte i mostove, navode, između ostalog, američki stručnjaci.
„Svaka isporuka zapadnog oružja ispraćena je takvom retorikom. Ukrajina uvek veruje u neke fantastične moći zapadnih sistema i naoružanja. Setite se kada su ‘himarsi’, ‘abramsi’, ‘čelendžeri’, ‘leopardi’ stigli u Ukrajinu koliko se pričalo da će zapadni sistemi naoružanja moći da promene situaciju na bojnom polju, a u stvarnosti ništa se nije promenilo. Oni su samo odužili sprovođenje specijalne vojne operacije. Iz tog razloga specijalna operacija ne traje tri meseca, već treću godinu“, kaže Blohin.
Leonkov, međutim, smatra da opasnost koja dolazi od „atakamsa“ ne treba potcenjivati.
„Ovo je velika pretnja, jer se pod ‘suverenom teritorijom Ukrajine’ misli na Krim, Zaporošku i Hersonsku oblast, Donjeck i Lugansk“, dodao je Leonkov.
Prema njegovim rečima, nema garancija da ukrajinske Oružane snage neće ispaliti rakete „atakams“ na druge ruske teritorije.
Ne postoji apsolutno nikakva garancija. Američki senator Mič Mekonel je u jednom od svojih intervjua rekao da su za Ukrajinu ukinuta sva ograničenja, odnosno da mogu da udare gde god žele“, dodao je Leonkov.

Očekuju se napadi i na civilne objekte

Leonkov ističe da pretnja postoji, jer ukrajinske snage mogu da gađaju ne samo vojne objekte, već i civilne.
„Mislim da se nacista Zelenski neće uzdržati a da ne izvrši napad na civilnu infrastrukturu i pokuša, naprimer, da pokvari letnju sezonu na Krimu“, upozorava Leonkov.
Prema njegovim rečima, ruske Oružane snage imaju sisteme protivvazdušne odbrane koji su u stanju da unište američke „atakamse“.
„Naravno, pokušaćemo da ih oborimo, naši PVO sistemi to mogu da urade. Za to imamo komplekse – i ‘tor-M2’, i ‘buk-M2’ i ‘buk-M3’ i oni mogu da ih obore“, pojasnio je Leonkov.
Među ruskim vojnim ekspertima ima mišljenja da Rusija treba oštro da odgovori na svaki napad tim projektilima i da ruske snage na svaki pokušaj Kijeva da napadne civilne ciljeve na ruskoj teritoriji treba da unište jednu od ukrajinskih elektrana.
Ruska vojska ima takve mogućnosti, kažu stručnjaci, a taj posao dodatno olakšava i činjenica da Ukrajinci u poslednje vreme imaju problema sa protivvazdušnom odbranom zbog nedostataka PVO sredstava i zbog toga ne mogu da se nose sa odbijanjem raketnih napada, kao i napada dronovima.
raketa atakams - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2024
SVET
Nacrt zakona Predstavničkog doma o pomoći Kijevu: Rakete "atakams" i 61 milijarda dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala