Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Raspisani lokalni izbori u Srbiji

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIĆAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave
„Poštovani građani i građanke Srbije, nakon što je Narodna skupština Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvojila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima, kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave. Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kao i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda, odnosno 2. juna. Radujemo što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima, da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i postigmeo dogovor, uprkos svim našim razlikama“, rekla je Brnabićeva.
Ona je pozvala sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude.
„Naša je zajednička obaveza da se naš politički sistem razvija u demokratskom pravcu, koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja. Kao predsednica Skupštine, nastaviću da insistiram da ovo najveće predstavničko telo svih građana Srbije, poštuje upravo takve vrednosti. Smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi. Želim svima uspešne izbore“, poručila je Ana Brnabić.

Šapić raspisao izbore za 2. jun u 17 beogradskih opština

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je danas za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.
„Od danas počinju da teku rokovi za vršenje izbornih radnji“, rekao je Šapić, saopštio je Beoinfo.
On je poželeo sreću svim učesnicima izbora i građanima koji, kako je naveo, pored predstavnika u skupštinama gradskih opština, biraju i svoje predstavnike za Skupštinu Grada Beograda.
Privremeni organ Grada Beograda je na današnjoj, osmoj sednici, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradskih opština Grada Beograda.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inivijativu Brnabićeve.
Na ovaj način stvoreni su uslovi da se spoje beogradski i lokalni izbori i da budu održani 2. juna.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala