- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska poziva Zapad: Približite PRO sisteme Kalinjingradskoj oblasti

Američki sistem THAAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Poljska predlaže zapadnim zemljama da sistem protivraketne odbrane premeste bliže ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.
„Ovde postoji određena logika za evropsku saradnju. Kalinjingradska eksklava, sa kojom graniče Litvanija i Poljska, je nepotopiva raketna krstarica Rusije“, rekao je Sikorski.
Kako je dodao, „raspoređivanje radara ili antiraketa na teritoriji Poljske bilo bi veoma korisno iz ugla zapadnih suseda“ Varšave.

„Dakle, ako bismo mi dali teritoriju, radare, druge elemente, a oni ono što najbolje rade, na kraju bi to imalo ekonomsku i vojnu korist. Na kraju bismo mi bili bezbedni“, zaključio je Sikorski.

Prethodno je poljski lider Andžej Duda u intervjuu izdanju „Fakt“ izjavio da su poljske vlasti spremne da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je tim povodom da će potencijalni objekti sa američkim nuklearnim oružjem u Poljskoj momentalno biti uključeni na spisak legitimnih meta za uništenje u slučaju direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO.
U poslednje vreme na Zapadu sve češće govore o direktnom oružanom sukobu NATO i Rusije. Iz Kremlja su više puta poručivali da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala