Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lažno Kosovo „spremno“ za Evropu: Ljudska prava „cvetaju“ - na redu su gej brakovi

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.
Kurti je u govoru istakao da Kosovo u narednih deset godina želi da postane članica NATO-a.
“Želimo da se što pre pridružimo Evropskoj Uniji. Ali prvi korak koji možemo da preduzmemo ove godine je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, stvorenom pre tačno 75 godina u Londonu, Savetu Evrope. Prošle nedelje u Strazburu, u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, održano je glasanje o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Nemački poslanici Bundestaga su tu odigrali veliku ulogu”, rekao je Kurti.
Dodao je da Kosovo najpre mora ispuniti dva uslova.

“Mi, Vlada Kosova, imamo obavezu prema Savetu Evrope da istaknemo da negujemo i poštujemo zajedničke vrednosti ljudskih prava na kojima je izgrađena. Dozvolite mi da vam dam jedan primer. Kosovo će imati za cilj da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, posle našeg suseda Crne Gore, koja svojim građanima nudi pravo na istopolne građanske zajednice. Naporno ćemo raditi na tome da ovo prođemo u bliskoj budućnosti. Za to ću lično izgraditi parlamentarnu većinu – i apelovaću na široku podršku o tome i od opozicionih partija. Odluka o sednici Vlade o ovom pitanju je već doneta", naveo je Kurti.

Kako je dodao to radi zato što je to ispravno i zato što zna da je Evropski sud za ljudska prava doneo presude kojima se to zahteva.
"Znamo da postoje zemlje u Savetu Evrope koje su dugo ignorisale sud o tome. Kosovo će biti drugačije. Time želimo da inspirišemo druge. Takođe ćemo prioritetno rešiti otvorena pitanja sa kojima se suočavaju naše manjine, njihova prava i njihove potrebe, uključujući i manjinu kosovskih Srba. I na ovome radimo sa nemačkim poslanicima Bundestaga kako bismo zacrtali nove i velike inicijative. Moji sastanci ovde u Berlinu o ovome su bili veoma ohrabrujući”, rekao je Kurti.
Apelovao je na nemačku vladu da sasluša mnoge nemačke parlamentarce koji su prošle nedelje u Strazburu govorili zašto je prijem Kosova u SE ispravna stvar.
“Parlamentarna skupština Saveta Evrope je pažljivo razmotrila ovo pitanje, na osnovu mnogih detaljnih izveštaja, i videli smo rezultat: 131 za, samo 29 protiv. Ključna odluka koja se sada mora doneti jeste da se naše pristupanje stavi na dnevni red predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova u Komitetu Ministara Saveta Evrope u maju. Potražiću od Nemačke i naših nemačkih prijatelja da nam pomognu. Želimo da im pomognemo u njihovom zadatku da ubede druge. Prijem Kosova kao 47. član Saveta Evrope na njenu 75. godišnjicu ove godine je istorijski napredak, za moju zemlju i njene građane, za naš region i verujemo za ceo Savet Evrope. To bi pokazalo da je moguća nepovratna emancipacija od nedavne tragične prošlosti, pridržavanjem univerzalnih standarda ljudskih prava”, dodao je.
Pogledaje i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala