Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako su „nevidljive sile“ počistile opozicionu scenu Srbije i na površinu izbacile - Savu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSavo Manojlović
Savo Manojlović - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Izvesno je da će izlazak pokreta „Kreni-promeni“ predvođenog Savom Manojlovićem na beogradske izbore rekonstruisati opozicionu scenu u Srbiji. Ključno pitanje je na koje još nemamo odgovor je kakva je uloga Manojlovića, da li je autentičan opozicionar, nečiji „trojanski konj“ ili projekat Zapada, smatra sociolog Vladimir Vuletić.
Pokret „Kreni-promeni“ učestvovaće samostalno na lokalnim izborima u Beogradu koji će biti održani 2. juna, saopštio je Savo Manojlović iz te organizacije i potvrdio je da će on biti kandidat za gradonačelnika.
Pokret „Kreni-promeni“ izlazi na izbore prvi put u vreme kad su brojni opozicioni lideri „nestali“ sa izborno-političke scene, što zbog ostavki, poput Vuka Jeremića i Boška Obradovića, što zbog bojkota izbora kog su najavili Dragan Đilas i Miloš Jovanović, ili zbog prelaska na stranu vlasti poput Milice Đurđević Stamenkovski.
Izostanak bivših lidera opozicije i nije neko iznenađenje budući da su do sada katastrofalno gubili a povremeno prolazili ispod svakog očekivanja na izborima kojih je bilo često, i zato je i prirodno da se povuku, kaže za Sputnjik sociolog dr Vladimir Vuletić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Manojlovićeva rekonstrukcija opozicione scene

Manojlović se pojavio na sceni u vreme protesta protiv „Rio tinta“ i stekao popularnost zato što je imao neku vrstu uspeha, strpljivo je čekao da se „raščisti“ opoziciona scena i onda je najavio izlazak na izbore, dodaje Vuletić.
Vuletiću Savo Manojlović liči na lik Becića iz serije „Više od igre“ kog su iz fudbalskog kluba „Građanski“ pozvali da dođe iz inostranstva da bi preokrenuo stvari, ali u Manojlovićevom slučaju i nije baš realno da će do preokreta doći.

„Mislim da je ovde više reč da će on napraviti, pre svega u opoziciji drugačiju rekonstrukciju. Jer, trebalo bi imati u vidu da Đilas nije napustio politiku i on smatra da je to što bojkotuje izbore neka vrsta njegovog političkog čina i da će time u budućnosti dobiti nešto više. Ali mislim da mu ovaj ulazak Save Manojlovića u velikoj meri kvari planove. Mislim da će zbog ovog Manojlovićevog ulaska najviše izgubiti Đilas i ovi koji su se odlučili za bojkot, dok na same rezultate u odnosu između vladajućih i nevladajućih stranaka neće dramatično uticati.“

Verovatno će Manojlović probuditi deo biračkog tela koje je kao do sada bilo uspavano, ali je takođe sigurno da neće dobiti sve Đilasove glasove, pogotovo ne njegovih vatrenih pristalica, dodaje Vuletić.

„Trojanski konj“ ili projekat Zapada

Međutim, čini se da će ta opoziciona matematika u velikoj meri zavisti od toga kako će izlazak Manojlovića na izbore biti interpretiran, pre svega u opozicionim medijima, smatra Vuletić.
Po njemu, Manojlović je i ranije kad je postizao uspehe u vezi sa „Rio tintom“ bio relativno poznat kao uporan aktivista i u određenim krugovima kao neko ko ima akademsku karijeru u Institutu za uporedno pravo, a to su osobine koje stvaraju političke lidere.

„Jer, ne možete vi kao pojedinac koliko god da ste uglađeni, lepi, divni i krasni da se pojavite na političkoj sceni i da uberete nekakav uspeh ako iza sebe nemate neku vrstu podrške. E sad ono što je intrigantno kod Manojlovića je što to njemu s jedne strane daje i prednost ali ima i mana. Jer, niko zapravo ne može da kaže ko to zapravo iza njega stoji. Postoje ideje da je on Vučićev 'trojanski konj' do toga da je ipak neka vrsta zapadnog projekta. I to je sad intrigantno i ja do sada nisam čuo nikoga da bez ikakve sumnje može da kaže da je ovo ili ono.“

Nema uspeha bez jake infrastrukture

Izvesno je samo da određene uticajne grupe koje su nevidljive stoje iza njega na najrazličitije načine, dodaje Vuletić.
A to što je viđen kao novo lice opozicije sigurno daje Manojloviću neke prednosti, posebno zato što je kao novo lice već postigao neku vrstu uspeha jer su protesti koje je organizovao uticali na to da vlast izmeni zakone vezane za „Rio tinto“, smatra Vuletić.

„To je nešto što je njemu dalo krila i on se nije polakomio da to odmah materijalizuje, pogotovo zato što je bio svestan da bi bio neko ko bi se potrošio i izlizao u borbi sa liderima o kojima je bilo reči, Đilasom i svim ostalim. U tom smislu on jeste novo lice ali ono što je najvažnije i što mu daje nekakav važniji značaj je to što je pokazao da iza sebe ima neku vrstu političkog uspeha. Ali ostaje da se vidi šta će uraditi na izborima, a ja nisam neko ko smatra da se pojedinci mogu pojaviti na političkoj sceni šta god i kakvi god bili, a da iza toga ne postoji ozbiljna infrastruktura“, zaključio je Vuletić.

Pogledajte i:
Kristofer Hil i Emanuel Žofre. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
SRBIJA
Hil i Žofre na sastanku poslaničkih grupa – uvreda birača i Skupštine Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala