- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li životinje imaju svest?

© Fotolia / Vladimir WrangelOktopod
Oktopod - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Etička debata o stočarstvu dobija novu dimenziju nakon što je međunarodna koalicija od nekoliko desetina naučnika potpisala deklaraciju u kojoj ističu da postoji barem „realna mogućnost” da životinje imaju svest.
Cilj „Njujorške deklaracije o svesti o životinjama“ je da podstakne više istraživanja u ovoj oblasti i podigne svest o dobrobiti životinja. Autori deklaracije se fokusiraju na senzornu sposobnost kako bi razumeli svest.
Potpisnici se pitaju koje životinje imaju subjektivna iskustva. To mogu biti čulna iskustva kao što su dodir ili ukus, ili iskustva koja izazivaju dobra ili loša osećanja, kao što su zadovoljstvo, bol i strah.
Postoje jaki naučni dokazi da sisari i ptice svesno doživljavaju senzacije, navodi se u saopštenju. Empirijski dokazi takođe sugerišu da postoji barem realna mogućnost svesnog iskustva kod svih kičmenjaka i mnogih beskičmenjaka.
Međutim, ako to postoji, neodgovorno je zanemariti tu mogućnost prilikom donošenja odluka vezanih za tu životinju, zaključuje se u deklaraciji.
Deklaracija ne sadrži nikakve konkretne političke preporuke, a među potpisnicima postoji širok spektar stavova o moralnim, pravnim i političkim pitanjima.
U Deklaraciji se ističe da postoji saglasnost da izvesnost svesti ne bi trebalo da bude uslov za procenu rizika za dobrobit životinja.
Ako postoji realna mogućnost da životinja ima svest – na primer, da hobotnice mogu da pate – onda tu mogućnost treba razmotriti u političkom kontekstu. Na primer, kada odlučujete da li ćete podržati uzgoj hobotnica, preneo je „Zimo“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala