- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji otkrili koliko je raketa „atakams“ Vašington tajno poslao Kijevu

© Sputnik / Yuryi AbramochkinVašington
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Količina operativno-taktičkih raketa „atakams“, povećanog dometa, čije je slanje Ukrajini američki predsednik Džozef Bajden tajno odobrio u februaru, iznosi više od 100, objavilo je američko izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore.

„Sredinom februara, američki predsednik Džozef Bajden tajno je odobrio rešenje o slanju više od 100 raketa povećanog dometa, kao i velike količine kasetne municije. Oni su bili deo isporuke oružja Ukrajini vredne 300 miliona dolara koja je poslata u martu“, navodi izdanje, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Izvor izdanja je naglasio da su Sjedinjene Američke Države prošle nedelje tajno dostavile Kijevu „atakams“ i da je ukrajinska vojska momentalno primenila ovo oružje.
Prema verziji američkih medija, u okviru isporuka su prvi put isporučene i modifikovane rakete sa dometom od 300 kilometara.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući isporuku Kijevu američkih taktičkih balističkih raketa „atakams“ istakao da SAD isporučuju Ukrajini oružje sve većeg dometa, ali to neće promeniti tok Specijalne vojne operacije, Rusija će u svakom slučaju ostvariti svoje ciljeve.
On je naglasio da će to doneti mnogo više problema Ukrajini.
Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov istakao je da isporuku američkih raketa Kijevu nije moguće opravdati, jer zbog ovakvih postupaka SAD, pojačava se pretnja po bezbednost Krima i novih ruskih regiona.
Prethodno, Pentagon je potvrdio Sputnjiku da su Ukrajini isporučene operativno-taktičke rakete „atakams“, povećanog dometa za upotrebu, kako se navodi, „unutar suverene ukrajinske teritorije“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala