- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Venecija počela da naplaćuje turistima ulazak u grad, stanovnici protestuju

© AP Photo / Luca BrunoSkeniranje karte za ulazak u Veneciju
Skeniranje karte za ulazak u Veneciju - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Građani Venecije protestuju danas zbog odluke gradonačelnika Luiđija Brugnaroa da uvede turistima naplatu za ulazak u taj grad od pet evra koja danas stupa na snagu.
Cilj uvođenja naplate je da zaštiti Veneciju od velikog broja turista i, kako je rekao Burgunaro, da učini grad „ponovo prikladnim za život“, prenosi Gardijan.
Ulazak u istorijski centar Venecije moći će da se plati preko interneta i ta naplata će biti u fazi testiranja do 14. jula, uglavnom vikendima i drugim danima kada se očekuje veliki broj turista.
Iz naplate su izuzeti stanovnici Vencije, zaposleni u tom gradu, studenti, deca mlađa od 14 godina i turisti koji ostaju u tom gradu preko jedne noći.
Turisti koji dolaze preko dana u Veneciju će, ako ne kupe kartu preko interneta, moći da je kupe i uživo, a oni koji budu uhvaćeni bez karte u Veneciji će morati da plate kaznu između 50 i 300 evra.
Gradska uprava je saopštila da je već 5.500 ljudi platilo svoje karte za danas, čime je Venecija zaradila 27.500 evra.
Ovaj potez gradske uprave je kritikovan od strane raznih udruženja iz Venecije koja tvrde da se ovim grad pretvara u „zabavni park“, ali i da naplata ulaska neće imati nikakav učinak.
„Pet evra neće odbiti ljude. Dnevni posetioci nisu problem, već stvari poput manjka prijuštivog stanovanja. Potrebni su nam propisi koji bi pomogli stanovnicima uvođenjem pravila kojim bi se ograničile stvari kao što je 'Airbnb', na primer“, rekla je predsednica udruženja za stanovanje Federika Toninelo.
Članica Odbora za turizam Venecije Simone Venturini je, uprkos kritikama, izjavila da je taj grad prvi put pokušava da učini nešto od kad je „ukočio sebe masovnim turizmom“.
Glavno ostrvo Venecije je od polovine 20. veka izgubilo više od 120.000 stanovnika koji su otišli zbog masovnog turizma.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala