Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Predstavio sam novi kompromis za pitanje dinara /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je na današnjem sastanku predstavio kompromisni dokument u vezi sa pitanjem upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i dodao da je bilo dovoljno prostora da sve strane objasne svoje stavove.
„Sastanak je završen nakon što sam predstavio kopmromisni dokument u nastojanju da se premoste razlike. Biću domaćin novog sastanka nakon što dobijem konstruktivne komentare“, napisao je Lajčak na svom nalogu na Iksu.
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ranije danas je izjavio da je Beograd tokom današnjeg sastanka u Briselu izneo predloge za pronalaženje rešenja, ali i istakao da Priština ne želi rešenje.
„Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba“, rekao je Petković.
On je rekao da će sledeća runda dijaloga biti održana 13. maja, preneo je Tanjug.
Današnji sastanak delegacija Beograda, Evropske unije i Prištine u briselu bio je šesta runda dijaloga na kojoj se razgovaralo o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.
Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.
Besnik Bisljimi - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
SRBIJA
Glavni pregovarač Prištine u Briselu: O novom Lajčakovom predlogu u narednih sedam dana
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala