- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Fijasko američke veštačke inteligencije u Ukrajini: Kako je potpuno zakazao projekat „Mejven“

© Sputnik / Russian Defense Ministry / Uđi u bazu fotografijaRuski dron "lanset" gađa ukrajinske snage u zoni specijalne operacije
Ruski dron lanset gađa ukrajinske snage u zoni specijalne operacije  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Iako Sjedinjene Američke Države koriste svoj softverski alat „Mejven“ da pomognu ukrajinskim snagama da obrađuju obaveštajne podatke, očigledno se ispostavilo da je to još jedna kreacija vašingtonskog vojno-industrijskog kompleksa koja kijevskom režimu nije priuštila nikakvu prednost na bojnom polju.
Ukrajinski sukob je pospešio razotkrivanje američkog sistema za prepoznavanje meta poznatog kao „Projekat Mejven“, rekao je za Sputnjik ruski stručnjak za odbrambene tehnologije Aleksej Leonkov.
Dok se ovaj sistem, dizajniran da koristi mašinsko učenje za identifikaciju ciljeva, pokazao kao efikasan u potvrđivanju ruskih priprema za specijalnu vojnu operaciju pre 24. februara 2022. godine, postao je preopterećen kada su borbe počele, a situacija na terenu počela brzo da se menja, objasnio je Leonkov.

„Evo primera. Jedinica za posmatranje, dron ili satelit uočava tenk. Evo pitanja: da li je to tenk? Da li je to pravi tenk? Da li je to isti tenk koji je tamo primećen juče ili je to novi tenk koji je tamo stigao pre 15 minuta? U suštini, kada su statički obaveštajni podaci odjednom postali dinamički obaveštajni podaci, projekat Mejven je posustao, što je dovelo do pogrešnih proračuna tokom procene situacije na bojnom polju“, navodi vojni ekspert.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva prošle godine postala je jedan od najvećih Mejvenovih neuspeha: sistem očigledno nije uzeo u obzir brojne faktore prilikom procene ruske odbrane, što je dovelo do toga da su ukrajinske snage pretrpele ponižavajući poraz tamo gde je bilo predviđeno da će pobediti.
Mejven takođe nije uspeo da predvidi ruski napad na Avdejevku, rekao je Leonkov, dodajući da je gubitak tog grada očigledno naneo ogroman udarac reputaciji ovog sistema u očima Pentagona.
Projekat Mejven bi verovatno mogao da bude efikasan u „lokalnim sukobima niskog intenziteta“ gde se situacija na bojnom polju ne menja tako brzo kao u zoni ukrajinskog sukoba, sugerisao je on.
Leonkov je primetio da su čak i američki stručnjaci za veštačku inteligenciju upozorili da AI danas funkcioniše u okviru unapred programiranih scenarija i algoritama i da je stoga beskorisna na haotičnom i nepredvidivom bojnom polju.

Šta je Projekat Mejven

Projekat Mejven je jedan od najnovijih i najuspešnijih napora Sjedinjenih Država da integrišu veštačku inteligenciju u moderno ratovanje.
Mejven u suštini koristi mašinsko učenje za identifikaciju trupa i vojne opreme obradom podataka dobijenih iz različitih izvora kao što su nadzor dronova i satelitsko posmatranje.
U idealnom slučaju, ovaj sistem bi omogućio operaterima da brzo otkriju kretanje neprijateljskih trupa i možda čak i predvide neprijateljske akcije, brzinom koja prevazilazi brzinu ljudskih analitičara.
Trenutno, Sjedinjene Države aktivno koriste Mejven u ukrajinskom sukobu, pri čemu se sistem koristi za blagovremeno davanje informacija snagama kijevskog režima o kretanju ruskih trupa, piše Njujork tajms.
Uprkos napretku koji je američka vojska postigla u ovoj oblasti, Mejven je daleko od savršenog. Na primer, pripadnici 18. vazdušno-desantnog korpusa SAD „mogu tačno da identifikuju tenk u 84% slučajeva“, dok Mejven to čini u „približno 60%“, izvestio je Blumberg prošlog meseca, napominjući da ovaj drugi broj može čak pasti na 30% „u danima kada pada sneg“.
Njujork tajms je takođe primetio da kijevske snage nisu uspele da implementiraju jednu od komponenti Mejvena – „Senku Projekta Mejven“, analog koji su navodno kreirali – tačnije, pružanje „slike bojnog polja” ukrajinskim vojnicima u rovovima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala