- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Bajden potpisao zakon o pomoći Ukrajini; Amerika isporučila rakete Atakams Kijevu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 791. Ruske snage oslobodile su naselja Pervomajsko, Bogdanovku i Novomihajlovku u DNR i šire zonu kontrole u Berdičima i Georgijevki, saopštio ministar odbrane Sergej Šojgu. Ukrajinska vojska je od početka specijalne operacije izgubila skoro pola miliona vojnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:22 24.04.2024
SAD smatraju da je moguće da Rusija u narednim nedeljama ostvari nove taktičke uspehe u Ukrajini, uprkos obnavljanju isporuka američkog oružja Kijevu, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Salivan tvrdi da je izdvajanje sredstava za isporuku oružja Kijevu „dobra vest za Ukrajinu“, ali istovremeno priznaje da su Oružane snage Ukrajine „i dalje pod velikim pritiskom na bojnom polju“.
„Naravno, moguće je da će Rusija u narednim nedeljama ostvariti dodatne taktičke uspehe“, ocenio je on.
Takođe je dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Kijevu taktičke rakete „atakams“.
„Već smo poslali nekoliko raketa i sada, kada imamo dodatna ovlašćenja i sredstva, poslaćemo još“, rekao je Salivan, ali nije precizirao o kom broju projektila je reč.
SAD smatraju da će Kijev ispuniti obećanje dato Vašingtonu da neće koristiti rakete „atakams“ van teritorije Ukrajine. Salivan je takođe kazao da će odobrena američka vojna pomoći odmah početi da se isporučuje Ukrajini, kako bi se nadoknadilo vreme izgubljeno tokom odobravanja sredstava.
20:48 24.04.2024
19:31 24.04.2024
Pentagon je potvrdio Sputnjiku da su Ukrajini isporučene operativno-taktičke rakete Atakams, povećanog dometa za upotrebu, kako se navodi, „unutar suverene ukrajinske teritorije“.
„Mogu da potvrdim da su Sjedinjene Države predale dalekometne (rakete) Ukrajini po nalogu predsednika. On je u februaru, ne izlazeći u javnost sa tim, naredio svom timu za nacionalnu bezbednost da pošalju Atakams Ukrajini za upotrebu u okviru suverene države ukrajinske teritorije“, rekao je za Sputnjik predstavnik Ministarstva odbrane SAD.
Prema rečima sagovornika agencije, rakete su bile uključene u paket vojne pomoći, najavljen u martu, i u aprilu su završile u Ukrajini. Mediji javljaju da su ih Ukrajinci već dva puta koristili protiv ciljeva duboko u ruskoj pozadini.
Portparol Pentagona je objasnio da isporuke Atakamsa nisu obelodanjene na zahtev ukrajinske strane.
17:06 24.04.2024
Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o pomoći Ukrajini i drugim saveznicima.
Kako je istakao, u narednim satima počeće vojne isporuke Ukrajini.
Po njegovim rečima, Kijevu će biti isporučena municija, sistemi PVO, artiljerija, raketni sistemi, oklopna tehnika.
Inače, paket vojne pomoći Ukrajini je vredan 61 milijardu dolara.
16:10 24.04.2024
Eksplozije su odjeknule u Sumi i Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
16:09 24.04.2024
Ukrajinske specijalne službe privele su igumana Uspenske Svjatogorske lavre mitropolita Arsenija, a blokiran je i sam manastir.
„U ovom trenutku manastir je blokiran. Igumana manastira, mitropolita Svjatogorskog Arsenija priveli su pripadnici snaga bezbednosti u Slavjansk“, piše Savez pravoslavnih novinara.
Savez pravoslavnih novinara podsetio je da su ranije, 23. septembra 2023. godine, policija i specijalne službe Ukrajine blokirale autobuse i automobile sa hodočasnicima koji su išli u Svjatogorsku lavru na praznik Sabora svih prepodobnih otaca.
SBU optužuje vladiku da je tokom liturgije, navodno, parohijanima otkrio položaje ukrajinskih trupa i tako ih predao ruskoj strani..
14:17 24.04.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage uništile su pogon za proizvodnju ukrajinskih dronova i skladište goriva ukrajinske vojske;
Ruska PVO je prethodnog dana uništila 299 dronova Oružanih snaga Ukrajine, 9 raketa „hajmars“ i „oljha“, kao i 6 vođenih bombi „hamer“;
Grupa snaga „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje i odbila jedan kontranapad kod Novovodjanog;
Jedinice Južne grupe ruskih snaga poboljšale su položaj duž linije fronta;
Grupa snaga „Zapad“ uništila je raketni sistem „hajmars“ ukrajinske vojske;
Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su svoj taktički položaj i odbile sedam kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti Južne grupe snaga izgubile do 470 vojnika;
U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno do 350 ukrajinskih vojnika;
U zoni odgovornosti Južne grupe snaga uništena su tri skladišta municije ukrajinskih snaga;
Istočna grupa ruskih snaga zauzela je povoljnije pozicije;
U zoni odgovornosti Istočne grupe snaga poginulo je i ranjeno do 110 ukrajinskih vojnika;
Jedinice Istočne grupe snaga odbile su kontranapad jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog u DNR;
Jedinice Južne grupe snaga odbile su sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa snaga „Dnjepar“ je u protekla 24 časa uništila četiri ukrajinske brigade.
13:57 24.04.2024
13:09 24.04.2024
Američki višecevni raketni sistem atakams - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zapadni mediji: Vašington šalje Kijevu rakete „atakams“
12:30 24.04.2024
U proteklih nekoliko nedelja 115. i 67. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine napustile su svoje položaje bez naređenja, piše časopis „Forbs“.
„Loša vest je da je ono što se dogodilo sa 115. mehanizovanom brigadom sistemske prirode. To je već druga ukrajinska jedinica (koja je napustila svoje položaje) na istočnom frontu u poslednjih nekoliko nedelja“, piše časopis.
„Forbs“ skreće pažnju na činjenicu da je ova brigada „važila za jednu od najboljih u ukrajinskoj vojsci“.
Istovremeno, prva jedinica koja je pobegla sa svojih položaja bila je 67. mehanizovana brigada, koja se borila u rejonu sela Časov Jar, ali je pretrpela poraz zbog unutrašnjih sukoba u komandi, objašnjava se u članku.
11:19 24.04.2024
11:18 24.04.2024
Tri osobe su ranjene u napadu ukrajinskog drona na civilni kamionu Novoj Kahovki. Njima je pružena medicinska pomoć, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.
11:02 24.04.2024
Ukrajinske snage su istrošene nakon višemesečnih borbi, a Kijev nema dovoljno ljudi da pošalje da ih zameni, piše „Volstrit džurnal“ ne otkrivajući izvor informacija.
Kako se napominje u članku, razmeštanje vojnika predviđeno za pet dana može trajati deset ili 15 dana. Takođe se navodi da tokom ovog perioda vojnici ostaju bez „hrane, vode i lekova“.
08:23 24.04.2024
07:56 24.04.2024
Ruske snage pogodile su studentski dom u Harkovu u kojem su se nalazili ukrajinski vojnici, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.
Lebedev je dodao i da je u ponoć izvršen napad na zgradu koju je ukrajinska vojska koristila za rotaciju trupa u selu Borova u Harkovskoj oblasti, koje se nalazi u blizini Izjuma. U zgradi se nalazilo do 30 ljudi.
07:32 24.04.2024
Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
SVET
Senat odobrio pomoć Kijevu; Bajden: Oružje kreće već ove nedelje
07:23 24.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Vinickoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
07:22 24.04.2024
Na energetskim pogonima u Smoljenskoj oblasti izbio je požar nakon napada ukrajinskih dronova, saopštio je gubernator oblasti Vasilij Anohin na svom Telegramu.
07:21 24.04.2024
Ruske vazdušno-desantne snage su uz podršku avijacije i artiljerije zauzele veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar, za koje se vode borbe u Donbasu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:20 24.04.2024
Tokom noći odjeknule su eksplozije u Harkovu i Harkovskoj oblasti, javili su ukrajinski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala