- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija stavila veto na američku rezoluciju u SB UN

© Foto : webtv.unSB UN
SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Rusija je stavila veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije SAD i Japana o neširenju oružja za masovno uništenje u kosmosu. Pre toga, Savet bezbednosti nije uključio u tekst amandman Moskve i Pekinga kojim se poziva da se trajno spreči raspoređivanje bilo kakvog oružja u svemiru.
Kina se uzdržala od glasanja, 13 zemalja je glasalo za projekat.
Vašington i Tokio pripremili su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se pozivaju zemlje da ne prave nuklearno oružje niti druge vrste oružja za masovno uništenje, namenjene za raspoređivanje u orbitu oko Zemlje niti na nebeska tela, kao i ni za njihovo raspoređivanje u svemiru na bilo koji drugi način.
Rusija i Kina predložile su amandman kojim se sve zemlje pozivaju da „preduzmu hitne mere za trajno sprečavanje razmeštanja oružja u svemiru i da se spreče pretnje upotrebe sile u svemiru, iz svemira prema Zemlji i sa Zemlje prema objektima u svemiru“. Međutim, to nije prihvaćeno.
Kako je primetio prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, ranije su SAD i Japan odbili da u tekst unesu dodatak Rusije i Kine, koji je uključivao poziv da se ne raspoređuje nikakvo oružje u svemir.
Rusija će u bliskoj budućnosti podneti sopstveni nacrt rezolucije, koji će uzeti u obzir rezultate diskusije o američko-japanskom dokumentu, kao i postojeći razvoj događaja na ovu temu, koji je odobrila ogromna većina država članica UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala