- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Svi umešani u teroristički napad u „Krokusu“ moraju biti kažnjeni

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPrezident Vladimir Putin provel soveщanie s členami pravitelьstva
Prezident Vladimir Putin provel soveщanie s členami pravitelьstva - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Svi nalogodavci, sponzori i organizatori terorističkog napada u „Krokus siti holu“ kod Moskve moraju biti identifikovani i kažnjeni, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u video-poruci učesnicima 12. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu.
„Specijalne službe i bezbednosni organi nastavljaju da otkrivaju i proučavaju sve detalje ovog podlog zločina. Identifikuju nalogodavce, sponzore i organizatore. Niko od njih ne sme da izbegne pravednu odmazdu“, istakao je šef države, govoreći o tome šta se dogodilo u „Krokusu“.
On je primetio da metode terorista postaju sve sofisticiranije i varvarskije.
„Metode kriminalaca postaju sve sofisticiranije i varvarskije. To je još jednom pokazao krvavi teroristički napad koji se dogodio 22. marta u Podmoskovlju“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da sarađuje na jačanju globalne bezbednosti sa svima zainteresovanima i formiranju multipolarnog svetskog poretka koji odgovara interesima većine zemalja.
Ruski predsednik je naglasio da terorizam ostaje jedna od najozbiljnijih pretnji XXI veka, a ciljevi terorističkih napada, iza kojih ne stoje samo ekstremističke grupe, već i obaveštajne službe nekih zemalja, jeste podrivanje ustavnih osnova i destabilizacija suverenih država, podsticanje međunacionalne i međuverske mržnje.
Očuvanje i zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti predstavljaju najvažniji uslov za jačanje suvereniteta i bezbednosti država, ocenio je Putin.
Takođe je naveo da svetska zajednica treba da stvori jedinstvene, pravno obavezujuće norme i principe ponašanja država u informacionoj sferi.
Prema njegovim rečima, zaštita informacione sfere je tema koja je aktuelna za sve zemlje i izuzetno je značajna za nacionalnu bezbednost, društvenu stabilnost i ekonomski razvoj.

Napad na „Krokus siti hol“

U terorističkom napadu na posetioce koncerta 22. marta u „Krokus siti holu“ poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali se za sada ne zna sa sigurnošću koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala