- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Konfliktni potencijal u međunarodnim odnosima u osetnom porastu

© Press-služba R. KadыrovaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Nepredvidivost i konfliktni potencijal u međunarodnim odnosima trenutno su primetno porasli, očigledna je tendencija ka devalvaciji međunarodnog prava i njegovih institucija, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj video-poruci, to je u dobroj meri povezano sa prelaskom na multipolarni svet, što kao i ranije izaziva odbijanje i protivljenje pojedinih država, koje teže bezuslovnom očuvanju svoje hegemonije“, rekao je Patrušev na plenarnoj sednici 12. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu.
On je dodao da je kao posledica toga primetna tendencija ka devalvaciji međunarodnog prava i njegovih institucija, erozije centralne uloge Ujedinjenih nacija u rešavanju globalnih i regionalnih sukoba.
Prema njegovim rečima, na međunarodnu bezbednost utiču kako stari, tako i iznova pokrenuti sukobi, u kojima se, u uslovima savremenih informacionih tehnologija, ne može držati po strani nijedna zemlja.
Patrušev je istakao da Rusija nastavlja da brani stvaranje pravednog svetskog poretka koji odgovara interesima većine zemalja, a koji bi se zasnivao na principima ravnopravnosti i poštovanja kulturno-civilizacijskog identiteta.
On je još dodao da razmere zločina protiv čovečnosti koje je izvršio Kijev, očigledno svedoče koliko je opasna ideologija nacizma, koju je kolektivni Zapad ciljano gajio u Ukrajini.
Zvaničnik je istakao da su ukrajinske vlasti ubile oko 17 hiljada civila, od čega 400 dece, a ranjeno je više od 32 hiljade ljudi.
Prethodno je ruski lider Vladimir Putin u video-poruci učesnicima sastanka ocenio da terorizam ostaje jedna od najozbiljnijih pretnji XXI veka, a ciljevi terorističkih napada, iza kojih ne stoje samo ekstremističke grupe, već i obaveštajne službe nekih zemalja, jeste podrivanje ustavnih osnova i destabilizacija suverenih država, podsticanje međunacionalne i međuverske mržnje.
Pogledajte i:
Tanja:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala