- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski novinar: Pomoć Ukrajini može da dovede odnose Rusije i SAD do tačke pucanja

© Sputnik / Alexey Filippovzastave Rusije i SAD
zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Novi paket pomoć koji su Sjedinjene Američke Države obećale Ukrajini mogao bi da dovede do prekida odnosa između Moskve i Vašingtona, smatra bugarski novinar Vasil Vasilev.
SAD su zabrinute da će neizbežni krah ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na kraju naštetiti američkom lideru Džozefu Bajdenu, stoga su rešile da prebace na Evropu odgovornost za podršku Kijevu, ocenio je Vasilev.
Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da Evropa nije sposobna da podrži Ukrajinu zbog čega je Vašington odlučio da joj ponovo pruži pomoć.

„Ali, Stara Evropa se pokazala beskorisnom u pogledu obezbeđivanja vojne i finansijske podržke koju je tražio Kijev. Uprkos svim zaklinjanjima o solidarnosti sa Ukrajinom, Evropa je i dalje okoreli egoista i pohlepna i nikada ne daje više nego što sama uspeva da dobije. Zelenski je počeo da gubi izuzetno brzim tempom. Amerika je postala zabrinuta kada je videla da je Evropa bespomoćna, da se događaji u Ukrajini razvijaju gore nego što je zamišljala i odlučila je da ispravi greške“, rekao je novinar za televiziju „Evrokom“.

S tim u vezi, on smatra da će novi paket pomoći dovesti do novih žrtava i razaranja na obe strane, ali da je najgori deo – prekid odnosa između Rusije i SAD, koje će, kako je rekao, dovesti do nestabilnosti u celom svetu.

„Opasnost leži u tom da će rusko-američki odnosi dostići tačku pucanja. Svet će postati napetiji. I tako će biti do izbora u SAD ili nekog iznenadnog ishoda koji bi mogao da nas iznenadi“, zaključio je novinar.

S druge strane, bugarski novinar Valentin Kardamski smatra da bi isporuke novog naoružanja, koje SAD planiraju da obezbede Kijevu, mogle da potraju nekoliko meseci i da na kraju ne donesu zemlji nikavu korist.
„Dok to naoružanje uopšte stigne u Ukrajinu može da prođe nekoliko nedelja i čak meseci. Ruska vojska će, u međuvremenu, pojačati intenzitet napada na, napominjem, ne civilnu, već vojnu i energetsku infrastrukturu, jer na taj način uništavaju ukrajinsku ekonomiju“, rekao je Kardamski za „Evrokom“.
Kako je rekao, u slučaju neuspeha, Vašington bi mogao da optuži Zelenskog i da zatraži njegovu smenu s vlasti, jer će se takav neuspeh negativno odraziti na rezultate Bajdena na predstojećim izborima u Americi.
„Ali ako preneta sredstva ne budu Ukrajini od koristi, onda će demokrate morati da traže krivca verovatno u Zelenskom, a onda će, pretpostavljam, zahtevati da ga smene. Reći će: 'Gospodine Zelenski, tražili ste novac i dobili ste ga. Tražili ste sisteme PVO – dobili ste ih. Tenkove ste dobili. Gde je rezultat? Jer, za tri meseca već ćemo biti uoči izbora u SAD i to će se negativno odraziti na rezultate aktuelnog predsednika Bajdena“, zaključio je on.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
SVET
Senat odobrio pomoć Kijevu; Bajden: Oružje kreće već ove nedelje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala