Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u SB UN o KiM: Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja i nesposobnosti EU

© Foto : SB UN/skrinšotAleksandar Vučić u SB UN
Aleksandar Vučić u SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio je danas u obraćanju na sednici Saveta Bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji, da ni posle 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma ZSO nije na vidiku.
„Za Srbe koje žive na Kosovu i Metohiji ovo je 11 godina neispunjenih obećanja, izgovora i neistina, slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garan tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke“, rekao je on.
On je rekao da privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance.
Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, koja je održana na zahtev Srbije.
Ta sednici je bila održana, istakako je, zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.
Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutnos za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

Ukidanje dinara na KiM - kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

Vučić je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.
"Izveštaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsetim, ova hitna sednica održana je po podnesku Republike Srbije", rekao je Vučić.
On je dodao da je Srbija Savetu bezbednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.
"Hitna sednica Saveta bezbednosti održana je 8. februara zahvaljujući tome što su svi članovi Saveta bezbednosti ocenili da su naši argumenti u podnetoj žalbi zasnovani na činjenicama i u skladu sa tim su odobrili naš zahtev. Posebno ističem da su većinu koja je prihvatila našu argumentaciju ovde činile zemlje koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, na način predviđen odredbama pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244", rekao je Vučić.
Dodao je da je važno što je baš takva struktura članica SB UN uvažila argumente Srbije i na sednici uzele u obzir, kako je rekao, etnički motivisano, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba, kao i kampanju dobro planiranog, rasprostranjenog i sistematskog maltretiranja srpskih civila i njihov progon od strane privremenih prištinskih institucija.
"Poseban akcenat stavljen je na akutnu meru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje", rekao je Vučić.
"Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja", rekao je Vučić.
On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.
"Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge", rekao je Vučić.

Šesnaest etnički motivisanih napada od februara

Vučić je istakao da je Kurti posvećen velikoalbanskim aspiracijama. Dodao je i da je, umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim stalno nagrađivan, dok se brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno produbila i ojačala od vanredne sednice u februaru.
Predsednik Srbije je naveo i da se od tada dogodilo 16 etničkih motivisanih napada.
“Oni obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kontinuirano neopravdano određivanje pritvora, nasilno uklanjanje tabli sa nazivima i imenima na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu KiM od strane policije“, nabrojao je Vučić.
Ukazao je i da su se kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili posle upada prištinskih parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde su progonitelji Srba zaplenili velike količine medicinskih sredstava“, rekao je predsednik.
Napomenuo je da, iako je Unmikov izveštaj pun činjenične preciznosti, nedostaje mu povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena.

Zijade da preduzme hitne mere zbog progona Srba

Vučić je da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a Karoline Zijade primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine, preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom, kao i da bude više, a ne manje UNMIK-a na KiM.
"Ali takođe da preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom usmerene ka garantovanju bezbednosti i ljudskih prava svim stanovnicima KiM", naglasio je Vučić.
Poručio je da su nam na KiM hitno potrebna rešenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje.
On je prethodno ukazao da su Srbi bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština odbila da ispuni i dalje svoje najvažnije obaveze iz dijaloga.
"Ta obaveza se odnosi na potrebu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je ugovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. kao mehanizmom zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava Srba u Pokrajini, kao osnove kompletnog procesa normalizacije i svih drugih postignutih sporazuma", rekao je Vučić.
Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rešenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u poslednjim godinama.
"ZSO je osmišljena da omogući bezbedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uveren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba", rekao je Vučić.
Zato je, dodaje, jedini razlog zašto su protiv formiranja ZSO u skladu sa sporazumima 2013. i 2015. nadajući se da će postepenim ukidanjem prava i stvaranjem nepodnošljivih uslova za život i opstanak srpskog naroda, oni otići i napustiti Kosovo i Metohiju, pri čemu bi ideja ZSO bila besmislena.
Kako je naveo, nažalost očigledno nije očigledno u ovom izveštaju.
"Zaista je krajnje vreme da shvatimo da stanovništvo na Kosovo i Metohiju ne može da se osloni ni na Ujedinjene nacije kao na objektivnog arbitra i nekoga ko će da spreči Prištinu u lukavom etničkom inženjeringu. Bojim se da će nas to dovesti do mogućnosti nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama. Kako bi se eliminisala i najmanja mogućnost da dođe do takvih dešavanja, smatramo da je neophodno da specijalna predstavnica primeni svoje ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave", poručio je Vučić.
Napomenuo je da dok svi govore i mesecima izveštavaju o situaciji na Kosovu kroz pogrešnu interpretaciju događaja u Banjskoj, na terenu imamo situaciju kontinuiranog, otvorenog i nesankcionisanog proganjanja Srba u formalno-mirnodopskim uslovima.
"Dok se nikakva akcija ne preduzima da se to spreči. Savet bezbednosti je među retkim telima gde možemo da razgovaramo otvoreno o situaciji na Kosovu. Pravo da vam kažem, sve manje je prilika da se to učini, zato što predstavnici privremenih institucija u Prištini uz svesrdnu političku savetodavnu i logističku podršku svojih međunarodnih sponzora, praveći male korake i nameću kao savršen čin nešto što nije normalno i što je nedopustivo sa stanovišta međunarodnog prava, nešto što mora da se mirno prihvati", rekao je Vučić.
Naglasio je da UN, kao poslednja instanca i uporište odbrane međunarodnog prava, ne mogu da dozvole dvosmislenu fleksibilnost u proceni dramatičnih zločina protiv određenog stanovništva, jer tako podrivaju svoj autoritet.
"Danas su nam potrebne snažne i principijalne UN više nego ikada, a situacija na Kosovu i Metohiji dobra prilika je za svetsku organizaciju da ojača svoj međunarodni autoritet. Pored insistiranja na jasnoj osudi i prekidu progona Srba, Republika Srbija još jednom ističe da je u potpunosti posvećena dijalogu Beograda i Prištine kao jedino mirnom načinu za prelaženje ovih nesporazuma i rešavanje problema", naveo je Vučić.
Ističe da dosledno odbijanje Prištine da primeni bilo koji od ukupno 52 postignuta politička dogovora je dodatni dokaz da Priština progoni Srbe sa jasnim predumišljanjem.
"Drugim rečima, ti sporazumi su osmišljeni i postignuti baš da bi se odnosi između Beograda i Prištine mogli normalizovati vremenom i da svi ljudi tokom ovog političkog procesa mogu da žive normalno svoj život u realnosti", naglasio je Vučić.

Eventualni prijem tzv. Kosova u SE biće nagrada za sprovođenje progona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope (SE), instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na KiM i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.
"Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE)", rekao je Vučić.
Vučić je podsetio da je izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova u SE, koje je nazvao "finalom izrugivanja međunarodnog prava", planirano za sredinu maja.
"Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda", rekao je Vučić.
Predsednik je tokom svog govora podsetio na neke od nekažnjenih zločina počinjenih na KiM, a za koje je rekao da su se dogodili u prisustvu i pred očima međunarodnih snaga UN.
"U julu 1999. albanski teroristi su masakrirali 14 srpskih poljoprivrednika iz sela Staro Gracko ​​kod Lipljana. U februaru 2001. godine dignut je u vazduh autobus koji je prevozio Srbe raseljene sa Kosova i Metohije da obiđu grobove svojih najmilijih", rekao je Vučić.
Predsednik je podsetio sa govornice SB UN da je u tom napadu poginulo 12 Srba, a da ih je 43 ranjeno.
"Albanski teroristi u Goraždevcu su 2003. godine pucali na srpsku decu koja su se kupala u Visokim Dečanima i tada je ubijeno dvoje dece, a nekoliko ih je teško ranjeno. Vrhunac zla bio je pogrom nad srpskim narodom u martu 2004. godine, kada je ubijeno 16 Srba. Stotine je povređeno, oko 4.000 proterano", naveo je Vučić.
Dodao je da je tokom pogroma šest gradova i devet sela etnički očišćeno od Srba, a da je uništeno ili teško oštećeno više od 800 objekata, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira.
"Bilans tog navodnog dvadesetpetogodišnjeg mira je proterivanje skoro četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Oni, izgleda, nemaju pravo na održiv povratak, jer su kreatori prividnog mira ocenili da je lakše integrisati te ljude u sredine u kojima se nalaze protiv svoje volje, nego stvoriti funkcionalno multietničko društvo na Kosovu. Ako ovo prevedemo na svakodnevni jezik, očigledno je da je albanskom ekstremizmu sve tolerisano u proteklih 25 godina i to na način da ideolozi i izvršioci politike zla i progona Srba ne budu izolovani i kažnjeni, već nagrađeni", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da za te zločine nije niko priveden pravdi i da je na 20. godišnjicu martovskog pogroma režim u Prištini ponovo ponudio istu neistinitu priču o utapanju tri dečaka koja je pokrenula talas nasilja, ubistava, pljački i proterivanja
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
SRBIJA
Šta piše u izveštaju Gutereša o KiM koji će biti razmatran u Savetu bezbednosti UN
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala