- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prirodnjački muzej dobija novu zgradu na Ušću

© Tanjug / PROSTORNI PRIKAZIdejno rešenje za zgradu Prirodnjačkog muzeja
Idejno rešenje za zgradu Prirodnjačkog muzeja - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Projekat akademika i profesora Branislava Mitrovića koji predvodi tim arhitektonskog studija „MITarh“ izabran je kao pobedničko rešenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja, u okviru arhitektonsko-urbanističkog konkursa za područje Parka prijateljstva na Ušću, saopšteno je iz Društva arhitekata Beograda.
Nagrađeni projekat obuhvata zgradu na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza s Velikim ratnim ostrvom.
U radu na projektu učestvovale su i arhitekte Đorđe Alfirević, Uroš Majstorović, Dušan Grujović i Dušan Međedović.
Pobedničko rešenje je nagrađeno s 2,5 miliona dinara, vrednost druge nagrade je 1,25 miliona dinara, treće 625.000 dinara, a dodeljena su i dva otkupa od po 300.000 dinara.
Konkurs je raspisao Prirodnjački muzej u novembru prošle godine, kako bi rešio višedecenijski problem neadekvatnog smeštaja i prvi put dobio namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" u Novom Beogradu.
Na konkurs je stiglo 18 idejnih rešenja, a izabrani radovi biće osnov za izradu urbanističkog projekta za to područje. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.
„U novoj zgradi ćemo naše zbirke s oko dva miliona primeraka učiniti dostupnim i vidljivim za javnost i bićemo u mogućnosti da intezivnije komuniciramo s društvom o bogatom prirodnom nasleđu naše zemlje, Balkana i sveta. U Beogradu se prepliću kultura, nauka i društvo, i pregovara se o odlukama koje će doprineti održivosti resursa naše planete, a Prirodnjački muzej je nezaobilazni deo te komunikacije“, izjavio je direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić povodom odabira idejnog rešenja za novi muzejski objekat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala