- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednika Kine očekuju u Rusiji

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kine Si Đinping doputovao je u višednevnu posetu Moskvi
Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u višednevnu posetu Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Rusija očekuje da kineski predsednik Si Đinping prisustvuje samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku Saveta šefova subjekata Ruske Federacije pri Ministarstvu spoljnih poslova.
„Glavni ovogodišnji događaj u bilateralnim odnosima biće državna poseta (ruskog) predsednika Vladimira Putina Narodnoj Republici Kini, a u oktobru očekujemo posetu šefa Narodne Republike Kine (Si Đinpinga) na Samit BRIKS-a u Kazanju“, rekao je on.
Rusija je preuzela štafetu predsedavanja BRIKS-om 1. januara. Trenutno udruženje čini deset država. Grupa BRIKS je prošla kroz dva talasa širenja od svog osnivanja 2006. godine. Južnoafrička Republika se 2011. godine pridružila prvobitnom sastavu, koji je uključivao Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. U avgustu 2023. šest novih članova je pozvano da se pridruže udruženju, uključujući Argentinu, ali je krajem decembra ona odustala od svog zahteva.
Pet novih članica asocijacije – Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija – postale su deo BRIKS-a 1. januara 2024. godine. Glavni događaj ruskog predsedavanja biće samit BRIKS-a koji će biti održan u oktobru 2024. godine u Kazanju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala