- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Spremni smo da rasporedimo američko nuklearno oružje na našoj teritoriji

© AP Photo / Ted S. Warren,Nuklearno oružje
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Poljske vlasti spremne su da na svojoj teritoriji rasporede nuklearno oružje SAD, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za list „Fakt“. Istovremeno, premijer Poljske Donald Tusk istakao je, komentarišući Dudinu izjavu, da mora da porazgovara sa njim, kao i da svi moraju biti sigurni pre nego donesu ovakvu odluku.

„Ako naši saveznici odluče da u okviru 'Nuclear Sharing' rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, „ovo pitanje je već neko vreme tema poljsko-američkih razgovora“.
„Već sam govorio o tome nekoliko puta. Moram da priznam, kada su me pitali o tome, potvrdio sam našu spremnost“, dodao je on.
Duda tvrdi da Rusija sve više jača Kalinjingradsku oblast sa vojnog stanovišta.
„Nedavno je Moskva prebacila svoje nuklearno oružje u Belorusiju“, istakao je on.

Premijer Poljske: Moramo svi biti sigurni u ovu odluku

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je da želi da se sastane sa Dudom kako bi saznao šta ga je podstaklo na izjavu na temu mogućeg raspoređivanja nuklearnog oružja u zemlji.
On je istakao da mora dobro da razume nameru predsednika zemlje.
„Za mene je veoma važno da Poljska bude bezbedna i što bolje naoružana, ali želeo bih da da potencijalne inicijative, pre svega, dobro pripreme ljudi koji su za to odgovorni i kako bismo svi bili sigurni da to želimo. Ideja je veoma obimna i, rekao bih, veoma ozbiljna. Moram da znam sve detalje koji su ga naveli na ovakvu odluku“, dodao je on.
Program „Nuclear Sharing“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju. SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala