- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na Zapadu analiziraju: Kakve zadatke bi mogli da obavljaju evropski vojnici u Ukrajini

© AP Photo / Frank AugsteinUkrainian volunteer military recruits take part in an urban battle exercise whilst being trained by British Armed Forces at a military base in Southern England, Monday, Aug. 15, 2022
Ukrainian volunteer military recruits take part in an urban battle exercise whilst being trained by British Armed Forces at a military base in Southern England, Monday, Aug. 15, 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Slanje evropskih vojnika u Ukrajinu bilo bi „normalna reakcija“ na sukob pošto on podriva stabilnost u Evropi, a vojnici evropskih zemalja mogli bi da obavljaju različite zadatke, piše američki list „Forin afers“.
Prema mišljenju autora članka, evropski vojnici bi u regionu zapadno od Dnjepra, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, mogli da obavljaju borbene zadatke kao što su:
-jačanje potencijala PVO raspoređivanjem vojnika, obezbeđivanjem opreme ili preuzimanjem komande nad sistemom PVO;
-deminiranje i uklanjanje municije koja nije eksplodirala;
-patroliranje duž delova ukrajinske granice sa Belorusijom i Pridnjestrovljem, kao i obalom Crnog mora. Prema podacima autora članka, to bi oslobodilo više od 20.000 ukrajinskih vojnika;
-osiguravanje bezbednosti crnomorskih luka Ukrajine (Odesa, Južni i Nikolajev);
Vojnici evropskih zemalja, kako se ističe, mogli bi da ispunjavaju i neborbene zadatke kao što su: logistika, održavanje i popravka vojne tehnike koju Ukrajini šalju zapadne zemlje ili obučavanje ukrajinskih vojnika.

U članku se navodi da bi evropski vojnici mogli da preuzmu na sebe i zaštitu teritorija zapadno od Dnjepra, na primer Odese. Ukoliko bi evropski vojnici preuzeli izvršavanje takvih zadataka, to bi omogućilo velikom broju ukrajinskih vojnika da učestvuju u borbama na kontakt liniji, ističu autori teksta.

„Prisustvo evropskih vojnika podiglo bi moral ukrajinskog naroda i uverilo bi ih da je budućnost njihove zemlje – u Evropi“, ocenjuju autori članka.
Oni takođe smatraju da je rizik od toga da će raspoređivanje evropskih vojnika u Ukrajini u bilo kom svojstvu dovesti do eskalacije sukoba – preuveličan jer, kako tvrde, Rusiji ne bi odgovaralo da upotrebi nuklearno oružje i da ratuje protiv nekoliko evropskih zemalja istovremeno.
Razgovori o slanju evropskih trupa u Ukrajinu aktivirali su se nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao krajem februara da taj scenario nije isključen. Kako je dodao, evropske snage bi mogle da obavljaju „neborbene zadatke“. Međutim, niz zemalja NATO, uključujući SAD i Nemačku, saopštili su da nemaju takve planove, dok su baltičke zemlje i Poljska podržale razgovore o slanju trupa u Ukrajinu.
Kremlj je upozorio da je, ukoliko se vojnici NATO zemalja pojave u Ukrajini, sukob Rusije sa Alijansom neizbežan.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala