- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad balansira na ivici direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Zapad balansira na ivici direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila zbog podrške Ukrajini, a to može izazvati katastrofalne posledice, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva činjenica da upravo „trojka“ zapadnih nuklearnih sila spada u ključne sponzore Kijeva.
„Moskva u tome vidi ozbiljne strateške rizike, koji vode povećanju nivoa nuklearne opasnosti“, dodao je ministar u video poruci učesnicima Moskovske konferencije za neproliferaciju nuklearnog oružja.
Lavrov je naglasio da je u svetu trenutno primetna kriza sistema kontrole nad naoružanjem, razoružanjem i neraspoređivanjem nuklearnog oružja, koja odražava duboku degradiranost u oblasti međunarodne bezbednosti bez presedana.
Prema njegovim rečima, podrivanje postojećeg sistema kontrole naoružanja i nuklearne neproliferacije negativno utiče na održivost Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, a problemi vezani za primenu sporazuma ne samo da traju, već se i povećavaju.
Glavni problem je što zapadne zemlje koriste sporazum za rešavanje političkih problema koji se ne odnose na neširenje nuklearnog oružja – „vršenje pritiska ili direktne intervencije protiv ‘nepoželjnih’ zemalja, povećanje nivoa kontrole nad nuklearnim programima država koje nisu članice zapadnog bloka“, dodao je Lavrov, napominjući da „pod parolom razoružanja“ neke zemlje takođe pokušavaju da ojačaju kontrolu nad nuklearnim arsenalom Rusije i Kine.
Ministar je rekao da su za sprečavanje dalje degradacije situacije u svetu, održavanje dugoročne stabilnosti i formulisanje realne agende razoružanja potrebni zajednički napori za izgradnju obnovljene arhitekture međunarodne bezbednosti zasnovane na principu multilateralizma, jednakosti i nedeljivosti.
„Samo na taj način moguće je smanjiti nivo međudržavne konfliktnosti i obezbediti realan napredak u oblasti kontrole naoružanja“, ocenio je Lavrov.
On je poručio da je Rusija „spremna da se vrati pitanju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, čim to uradi Vašington“.
Kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, promoviše „otvoreno prevarantske šeme“ kako bi postigao prednost na račun novih ograničenja nuklearnog arsenala protivnika, ocenio je Lavrov.
„Ne postoji osnov za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu strateške stabilnosti u uslovima totalnog globalnog rata protiv Rusije, ova tematika se ne može veštački izolovati iz opšteg međunarodnog segmenta“, zaključio je ruski diplomata.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala