- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Banjaluka obeležava Dan grada - ključevi grada Vučeviću i Dačiću

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Banjaluka danas obeležava Dan grada, u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu, a povodom ovog jednog od najznačajnijih datuma u istoriji grada čestitke su uputili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Povodom Dana grada i 79. godišnjice oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da želi da se ovaj datum i u budućnosti obeležava kao velika pobeda i da se očuva sloboda.
On je istakao da je Banjaluka tokom svih ovih godina gradila i stekla reputaciju uspešnog administrativnog, ekonomskog, univerzitetskog, sportskog, političkog i kulturnog centra čije znamenitosti i bogato istorijsko nasleđe predstavljaju izvor ponosa za lokalno stanovništvo, ali i za celu Republiku Srpsku.
„Uz istrajnu podršku republičkih institucija uveren sam da će rukovodstvo Banjaluke raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za život i rad svih njenih građana, te u tom smislu pozdravljam svaku inicijativu koja vodi razvoju i prosperitetu“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima i rukovodostvu Banjaluke povodom Dana grada, 22. aprila, i istakla da je najveći grad u Republici Srpskoj u saradnji i uz podršku republičkih institucija postao prepoznatljiv centar.
Cvijanovićeva je istakla da je raduje činjenica da je Banjaluka postala grad potencijala i velikih mogućnosti koji intenzivno napreduje, da bi na najbolji način odgovorio na potrebe stanovnika.
„Povodom 22. aprila, Dana grada, upućujem vam srdačne čestitke, sa željom da Banjaluka nastavi sa razvojem i prosperitetom, na dobrobit svih njenih građana i Republike Srpske“, navela je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da Dan oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svetskom ratu predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, te da je to prilika da se sa posebnim pijetetom sete oslobodilaca, kao i značaja slobode, mira i stabilnosti.
Dan grada Banjaluka slavi se u znak sećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu.
Program obeležavanja Dana grada počeće u 18.00 časova u Parku „Mladen Stojanović“, uz najveću tortu spremnu za sve posetioce, prenosi RTRS.
U sredu će biti odata počast herojima, a na svečanoj akademiji uručene gradske nagrade i priznanja.
Ključ grada sa Poveljom „Počasni građanin grada Banjaluka“, između ostalih, dobiće ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i posthumno general Momir Talić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala