- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz artiljerijskog oruđa gijacint u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozija u Harkovu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 788. Ruske snage PVO oborile su tokom prethodnog dana ukrajinski avion Su-25, 213 dronova i pet avionskih bombi „hamer“, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije. Ruska grupa „Zapad“ zauzela je tokom noći položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:02 21.04.2024
Sjedinjene Američke Države nisu zakasnile sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, ali njihovo odlaganje ima posledice, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si.
„Još nije kasno, ali odlaganje ima realne posledice“, rekao je on.
Šef alijanse je napomenuo da su bez američkog oružja Oružane snage Ukrajine pet do deset puta inferiornije u vatrenoj moći, a takođe imaju deficit sistema PVO i municije za njih.
U nedelju je šef Komiteta za obaveštajne poslove američkog Senata Mark Vorner rekao da bi Vašington mogao da nastavi isporuke vojne pomoći Ukrajini do kraja sledeće nedelje. Pored toga, on je potvrdio da će one uključivati i oružje dugog dometa, odnosno rakete Atakams.
20:20 21.04.2024
Eksplozija je odjeknula u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.
Šta je bila meta napada, nije saopšteno.
18:43 21.04.2024
Rusija ima sve neophodne resurse da zada „završni udarac“, koji će dovesti do poraza kijevskog režima, piše Global Tajms.
„Nezavisno od toga, da li će za to biti potrebne nedelje, meseci ili godine, Rusija ima sve mogućnosti politički, ekonomski i vojno da zada završni udarac (u Ukrajini)“, navodi se u tekstu.
Napominje se da bi vojni poraz bio najgori scenario za evropske i američke izbore i da bi potkopao poverenje u dotične političare. Autor članka smatra da bi racionalna opcija bila da se Zapad okrene diplomatiji i da ispravi katastrofalnu trajektoriju situacije u Ukrajini.
„Ako se sva zaobilazna rešenja zaista pokažu kao ćorsokak, onda je bolje požuriti sa priznanjem realnosti na terenu nego da se odlaže“, zaključeno je u tekstu.
17:51 21.04.2024
Sjedinjene Države bi do kraja naredne nedelje mogle da počnu sa novim isporukama oružja Ukrajini, uključujući operativno-taktičke rakete "atakams", izjavio je šef komiteta za obaveštajne poslove Senata Mark Vorner u intervjuu za Si-Bi-Es.
On smatra da će senatori u utorak-sredu usvojiti i poslati na potpis američkom predsedniku Džozefu Bajdenu predlog zakona o izdvajanju 61 milijarde dolara Kijevu, koji je u subotu usvojio Predstavnički dom.
On je potvrdno odgovorio na pitanje da li će isporuke uključivati i oružje dugog dometa, podsećajući da se predlogom zakona direktno nalaže predsedniku SAD da isporuči "atakams" Ukrajini.
„Koliko ja znam, administracija se pripremala poslednjih nekoliko meseci... za isporuke Atakams. To je uključeno u ovaj predlog zakona“, rekao je senator.
16:55 21.04.2024
Gađan je logistički objekat u Odeskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleg Kiper na svom Telegram kanalu.
„Posle ručka su balistikom gađali Odesku oblast, ponovo je na meti bio transportno-logistički objekat lučke infrastrukture“, napisao je on.
Tip objekta i razmere uništenja nisu navedeni.
Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu administracija i komunikacije Ukrajine. Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i javne ustanove.
16:45 21.04.2024
12:48 21.04.2024
12:36 21.04.2024
U Odesi je odjeknula eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
12:22 21.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u šest oblasti Ukrajine: Odeskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj.
12:04 21.04.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno je borbeno vozilo pešadije i dva automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777 i dva artiljerijska oruđa M119, dve haubice „msta B“, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, četiri haubice D-30, protivtenkovski top MT-12 „rapira“, borbeno vozilo za raketni sistem „grad“ i radarska stanica AN/TPKu-50;
Jedinice „Južne“ grupe snaga oslobodile su selo Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i pobošljale položaje u prvim redovima. Takođe su odbijena dva kontranapada kod Časovog Jara i Krasno u DNR. Poginulo je i ranjeno do 440 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila i vozilo raketnog sistema „osa AKM“. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, borbeno vozilo raketnog sistema „grad“, dve stanice za radioelektronsko ratovanje „nota“ i pet poljskih skladišta municije ukrajinske vojske;
Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i uništila ljudstvo ukrajinske brigade i teritorijalne odbrane. Poginulo je i ranjeno do 100 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, pet automobila, pet haubica FH-70, haubica D-30 i dve stanice za radioelektronsko ratovanje „nota;
Jedinice snaga „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile osam kontranapada. Ukrajinske snage izgubile su do 360 vojnika, oklopno vozilo i osam automobila, haubicu M777 i skladište goriva za vojnu tehniku;
Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su mesto koncentrisanja ljudstva brigade ukrajinske garde i teritorijalne odbrane. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe M107;
U protekla 24 časa oboren je ukrajinski vojni avion MiG-29 na aerodromu „Dnjepar“, kao i komandni punk, radar i lanser za sistem S-300PS;
Ruske PVO snage su tokom proteklog dana uništile osam raketa „hajmars“ i „uragan“ i 194 ukrajinska drona.
11:59 21.04.2024
Boevoй rasčet tяželoй ognemetnoй sistemы Solncepek na odnom iz poligonov Minoboronы RF - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
MULTIMEDIJA
Ruski raketni sistemi TOS-1 i TOS-2 u akciji
11:56 21.04.2024
Ruski novinar Vladimir Solovjov objavio je snimak kako ruska vojska odvlači sa ratišta zarobljeni ukrajinski tenk „leopard 2“.
„Sledeća stanica – park ‘Patriot’“, napisao je Solovjov ispod snimka.
Park „Patriot“ je vojno-patriotski park kulture i rekreacije, koji se nalazi u blizini grada Kubinkau Moskovskoj oblasti. U parku površine od više od 5 hiljada hektara nalazi se muzej avijacije (uključujući vazduhoplovnu bazu „Kubinka“), muzej oklopnih vozila, muzej artiljerije i sportski objekti.
10:32 21.04.2024
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak zauzimanja ukrajinskih položaja na kupjanskom pravcu.
09:02 21.04.2024
Ruska vojska u Sevastopolju je na jednom od brodova odbila napad protivbrodske rakete. Od fragmenata koji su pali izbio je manji požar, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.
08:41 21.04.2024
Zgrada američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija u UN: Nova američka vojna pomoć neće sprečiti kraj kijevskog režima
08:13 21.04.2024
Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje dodatnih vojnih savetnika u američku ambasadu u Kijevu, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Tokom čitavog sukoba, Ministarstvo odbrane je razmatralo i prilagođavalo naše prisustvo u zemlji u zavisnosti od bezbednosnih uslova. Trenutno razmatramo slanje nekoliko dodatnih savetnika za proširenje odeljenja za vojnu saradnju u ambasadi“, rekao je Rajder za „Politiko“.
Portparol Pentagona je napomenuo da savetnici neće obavljati vojne dužnosti, već će savetovati i podržavati vladu i oružane snage Ukrajine.
Rajder nije naveo koliko se savetnika planira da bude poslato u ambasadu, međutim, prema izvorima lista, njihov broj bi mogao da bude i do 60.
07:25 21.04.2024
Tri ukrajinske bespilotne letelice uništene su iznad Vigoničkog, Dubrovskog i Navlinskog okruga Brjanske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. On je dodao da u napadu dronova nije bilo žrtava i materijalne štete.
07:18 21.04.2024
Kanadski premijer Džastin Trudo i poljski predsednik Andžej Duda razgovarali su o pružanju dalje pomoći Ukrajini, saopštila je pres služba šefa kanadske vlade.
Strane su „potvrdile svoju stalnu podršku Ukrajini“ i razgovarale o opcijama za pružanje dalje pomoći Kijevu, precizira se u saopštenju.
07:16 21.04.2024
Haubice „msta B“ Istočne grupe ruskih snaga uništile su na južnodonjeckom pravcu oklopne ciljeve Oružanih snaga Ukrajine preciznom municijom „krasnopolj“.
07:12 21.04.2024
Sistemi PVO oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice u Brjanskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala