- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija predstavila pametne dronove: Sami lociraju i uništavaju mete

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaDron, Rusija
Dron, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Tulski konstruktori FPV dronova (First-person view, odnosno letenje iz prvog lica i kontrolisanje drona daljinskim upravljačem) i sistema za radio-elektronsku borbu predstavili su pametni sistem za navođenje bespilotnih letelica koji može da samostalno da prepozna i napadne mete, izjavio je konstruktor borbenog FPV drona „Ovod“ Andrej Ivanov.
„U mojim rukama je bespilotna letelica 'Ovod S' sa ugrađenim sistemom za samostalno navođenje 'Ploščad'. Poseduje dva tipa praćenja – algoritamski, gde se koristi tehnički vid, i neuronsku mrežu, gde možemo da raspoznamo odnosno prepoznamo objekte i da iste uništavamo “, naveo je Ivanov.
Prema rečima konstruktora, takav sistem će omogućiti FPV dronovima-kamikazama da napadaju mete čak i kada se izgubi komunikacija između operatera i drona.
„Efikasnost ovog rešenja je u činjenici da gubimo vezu kada izađemo izvan radio-domena, odnosno iza šume, iza brda, iza građevine. Nakon što je 'uhvatio' objekat, odnosno svoju metu, uređaprilikom prekida vezenastavlja da je prati i uništava je bez obzira da li je meta statična ili dinamična“, objasnio je on.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
FPV dron-kamikadze v rukah razvedčika Novorossiйskogo desantno-šturmovogo gornogo soedineniя na Zaporožskom napravlenii VSO - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
RUSIJA
„Guši“ dronove: Ruska vojska u specijalnoj operaciji uspešno testirala sistem elektronskog ratovanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala