- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Revolucija mora da se desi: Da li je ovo početak velike promene školskog sistema u Srbiji

© Foto : Sputnjiku ustupila Željana Radojičić LukićJedna od najboljih nastavnica na svetu sa svojim učenicima
Jedna od najboljih nastavnica na svetu sa svojim učenicima - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Sistem ne možemo promeniti preko noći, ali možemo nagraditi entuzijastu. On nosi sistem na svojim plećima. Da ga ne nose pojedinici u školama, sve bi se urušilo. Vaspitači, učitelji i nastavnici entuzijasti posle nekog vremena posustaju, odlaze iz obrazovnog sistema. Treba ih prepoznati i nagraditi. To je početak. „Prosvetitelj“ je početak promene.
Ovo za Sputnjik kaže Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Banje Vrujci, autor koncepta Čarobno selo i pedagogije srećno učenje, jedan od najboljih nastavnika sveta, predsednica Organizacionog odbora upravo uspostavljene Srpske nastavničke nagrade „Prosvetitelj Fondacije „Alek Kavčić“.
U učionici radi skoro 35 godina, a poslednjih dvadeset zalaže se za takozvani celoviti pristup učenju koji u svetu nije novina, a ona ga je kreirala za potrebe srpskih đaka. Istomišljenike je okupila u Udruženju građana „Kreativa“, a misija im je bila uvođenje krativnog obrazovanja u naš sistem.
Prvo je uz pomoć UN organizovano Čarobno selo, radionice škole u prirodi za ekskurzije koje su dolazile u Banju Vrujci, a zatim je pokrenuta priča o celovitom pristupu i kako taj način rada implementirati u obrazovni sistem. Sa velikom grupom praktičara unutar Udruženja „Kreativa“, pedagozima, psiholozima, učiteljima, profesorima, došli su do koncepta „Čarobno selo“, ali ga je ona primenom u praksi transformisala u novi program "Po receptu Čarobnog sela".
"Ovaj program je prilagođen, ne narušava nastavni plan i program koji mi u ovom momentu ne možemo da menjamo. On dozvoljava svakom učitelju i nastavniku, zapravo ga i pospešuje, da zasniva svoj rad, kako na međupredmetnim kompetencijama, tako i na afirmisanju celovitog pristupa učenju. To nije zabranjeno. Ali jeste jako teško. Teško je, naročito, u predmetnoj nastavi, jer stegnut razredno - časovni sistem to otežava, objašnjava.
© Foto : Sputnjiku ustupila Željana Radojičić LukićKoncept „Čarobno selo“ primenom u praksi transformisala u novi program "Po receptu Čarobnog sela"
Koncept „Čarobno selo“ primenom u praksi transformisala u novi program Po receptu Čarobnog sela - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Koncept „Čarobno selo“ primenom u praksi transformisala u novi program "Po receptu Čarobnog sela"

Reprodukcija nije za Tik Tok generaciju

Naša sagovornica, dobitnica Svetosavske nagrade, dodaje da je moderna tehnologija sve promenila, da Tik Tok generaciji nije moguće prenositi znanje na isti način kao njihovim prethodnicima, a da se nisu desile nikakve promene u metodičkom pristupu nastavi, od 19.veka, na ovamo.
"Mi i dalje insistiramo na reproduktivnim znanjima. To smo mogli sa nekim prethodnim generacijama, jer su još imale sposobnost duže koncentracije i bili su sposobni da prate predavački tip nastave. Tik Tok generacija traži kratke forme sadržaja, traži da uči svim čulima i zato je ovo vreme celovitog pristupa učenju. Moramo ih razumeti, jer živimo u vremenu kada svi imamo minimalnu koncentraciju", kaže učiteljica koja je i dečji pisac.
Dodaje da deci ne treba podilaziti, ali, ne smemo da bežimo od njihovih potreba. Ona je sigurna da ne smemo da ostanemo na insistiranju na reproduktivnim znanjima i sumativnom ocenjivanju, koje je obesmišljeno ogromnim brojem vukovaca.
"Nama je teško to da prihvatimo, kada bi recimo sada neko predložio da ukinemo sumativno ocenjivanje, školsko zvono, časove od 45 minuta, pa to bi bila revolucija. Pa ipak, ta revolucija mora da se desi. Naravno, nikako nije dobro da se desi preko noći, to mora da se dešava postepeno", kaže učiteljica koja je i dobitnik nagrade „Najbolji edukator Srbije“.

Saradnja sa Fondacijom "Alek Kavčić"

Željana Radojičić Lukić za Sputnjik otkriva kako je došlo do saradnje sa altruistom Aleksandrom Kavčićem i njegovom fondacijom:
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar KavčićFondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, a njeni đaci "sređuju" stare računare za druge škole u Srbiji.
Fondacija Alek Kavčić godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, opremili su nekoliko kavineta, a novac koji ne ode na kompjutere mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta. - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Fondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, a njeni đaci "sređuju" stare računare za druge škole u Srbiji.
"Zainteresovali su me besplatni udžbenici, porodice mojih učenika iz malog mesta su skromne, znam koliko su cene visoke i nisam za to da budem lobista bilo kojeg izdavača, toga se gnušam. Osećam se loše, jer je upravo kada sam ja bila u Ministarstvu prosvete započet rad na sjajnom Zakonu o udžbenicima koji se posle izmetnuo u svoju suprotnost. Ovo što danas imamo, da učitelji biraju udžbenike koje će plaćati roditelji, gde postoji tržište sa ogromnim rasponom u cenama, je neodrživo".
Njeni đaci dobili su od Fondacije "Alek Kavčić" potpuno besplatne udžbenike sa plaćenom poštarinom, a kasnije i donaciju, računare za svaku učionicu u maloj osmogodišnjoj školi koja je izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Milan Rakić“ iz Mionice.
"Nastavnike treba vratiti na pijedestal, vratiti im status koji su davno imali, kada je nastavnik bio poštovan. Imamo pojedince u školama, roditelji znaju da oni sjajno rade, ali u jednom momentu posustaju, odustaju i izlaze iz obrazovnog sistema. Ne možemo im povećati plate, a svi rade za isti novac, kako god da rade, ali kroz pametno i ozbiljno nagrađivanje može da se polako podiže ugled i vraća status nastavničke profesije".

Najboljem nastavniku deset hiljada dolara

Naša sagovornica dodaje da nagrada „Prosvetitelj“ nije dovoljna, da nju mora da prati niz različitih akcija gde će se, pre svega u medijima, govoriti afirmativno o nastavničkoj profesiji. Naše društvo izgubilo je svest o tome koliko je dobar nastavnik važan.

„Bila sam jedan od 50 najboljih nastavnika na svetu 2017, fondacija koja organizuje to takmičenje daje milion dolara najboljem nastavniku. Predložila sam profesoru Kavčiću da sa njima uspostavi kontakt. Nije znao za Global Tičr Prajz. Kada se s njom upoznao, za dva meseca smo krenuli u izradu projekta, a potom objavili i nagradni konkurs "Prosvetitelj". Traje do 15 maja, svi mogu da popune prijave. Svaki pojedinac može da nominuje dobrog vaspitača, učitelja, nastavnika, pa čak i onog koji radi u privatnoj školi, ali i onog koji radi u neformalnom obrazovanju. Nagrada od 10 hiljada dolara za naše uslove je vrlo ozbiljna nagrada, a postoje i četiri manje nagrade od po 100 hiljada dinara".

Jednog nastavnika biraće publika, tokom septembra, kada priče o školi budu prisutnije u medijima. Tada da će tada jedna škola, ulica, selo, grad moći kolektivno glasati za nekog svog najboljeg nastavnika,
"Želimo da pokažemo snagu i ujedinjenost zajednice, ona je jako bitna. Ona gradi zlatni trougao: učenik, učitelj, roditelj - najvažniji trougao našeg društva", zaključuje Radojičić Lukićeva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala