- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Očekuju se velike poplave u Kini, pripremaju se skloništa

CC0 / Unsplash/Jéan Béller / Poplava ilustracija
Poplava ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Kineska vlada odobrila je sprovođenje planova za hitne slučajeve zbog pretnje od poplava u provinciji Guangdong koje ugrožavaju 127 miliona stanovnika.
Lokalni meteorološki zvaničnici saopštili su da je voda u delovima reka i pritoka u Siđijangu i Pejiđangu dostigla nivo koji se dešava samo jednom u 50 godina, javili su kineski mediji.
Očekuju se velike poplave u basenu Peđijanga, saopštilo je kinesko Ministarstvo vodnih resursa, koje je o situaciji obavestilo savet za hitne slučajeve, javlja kineska državna televizija CCTV.
Zvaničnici Guangdonga pozvali su lokalne vlasti da počnu hitno planiranje kako bi se izbegle velike posledice prirodne katastrofe i na vreme rasporedila sredstva za stanovništvo koje će biti pogođeno poplavama, što uključuje hranu, odeću, vodu i privremena skloništa.
U ovoj pokrajini oluje sa padavinama i jakim vetrom traju nekoliko dana i u subotu kiša je neprekidno padala 12 sati, a najviše u centralnim i severnim delovima, prenosi Rojters.
Skoro 20.000 ljudi je evakuisano u Ćingjuanu, prema državnim medijima, a nekoliko energetskih objekata u Džaokingu je oštećeno, što je dovelo do prekida snabdevanjem strujom u nekim mestima.
U pokrajinskom glavnom gradu Guangdžou, gde živi 18 miliona stanovnika, voda je dostigla granicu poplava, saopštile su danas gradske vlasti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala