- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavska opozicija formirala predizborni blok

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKongres moldavskih opozicionih političara u Moskvi
Kongres moldavskih opozicionih političara u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Moldavski opozicioni političar Ilan Šor najavio je u Moskvi stvaranje predizbornog bloka „Pobeda-Viktorija“.
„Danas objavljujemo stvaranje predizbornog bloka ‘Pobeda-Viktorija’“, rekao je Šor na kongresu moldavskih opozicionih poslanika koji se u nedelju održava u Moskvi.
Prema njegovim rečima, blok će se pripremati za predsedničke izbore u Moldaviji i referendum o pridruživanju Evropskoj uniji zakazan za jesen.
„Sa sigurnošću mogu da kažem da su svi prisutni u ovoj prostoriji, svi politički timovi koji su ovde, spremni da preuzmu odgovornost i pobede siromaštvo, bedu i razaranje, i grade budućnost u Moldaviji“, rekao je Šor.
Prema njegovim rečima, opozicija je prinuđena da održi kongres u Moskvi, pošto je „danas Moldavija osvojena država“.
„Danas u Moldaviji nijedan čovek koji drugačije misli nema pravo glasa. Danas je u Moldaviji, zapravo, formiran Gulag. Danas je svaki opozicionar u Moldaviji – unapred izdajnik. Svaki politički događaj završava se hapšenjima, pretresima i kaznama od strane vladajućeg proevropskog režima“, istakao je Šor.
On je nazvao predsednicu Moldavije Maju Sandu „uzurpatorom“.

Gucul: U Moldaviji je bezakonje

Predsednica Gagauzije Evgenija Gucul je, govoreći na kongresu opozicionih moldavskih poslanika u Moskvi, izjavila da ne zna da li će joj biti dozvoljeno da se vrati u Moldaviju.
„Ono što danas radi Stranka akcije i solidarnosti na čelu sa Majom Sandu, nije demokratija. To je bezakonje. Pritisak koji se sada vrši na Gagauziju bio je prisutan dolaskom ove stranke“, istakla je ona.
Prema njenim rečima, pritisak traje već 3,5 godine.
„Danas se Sandu plaši nas i našeg tima... I sada nam je ostalo još sasvim malo da pobedimo (na parlamentarnim izborima) na jesen“, ocenila je Gucul.
U Moskvi se danas održava kongres opozicionih moldavskih poslanika koji se zalažu za dobrosusedske odnose sa Rusijom i pridruživanje Evroazijskom ekonomskom savezu (EAES) i protiv su integracije sa Evropskom unijom.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala