Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Deo stranaka iz „Srbije protiv nasilja“ formira novu koaliciju?

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici liste "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade RIK-a
Predstavnici liste Srbija protiv nasilja ispred zgrade RIK-a  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Članice dosadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", koje će izaći na beogradske i lokalne izbore 2. juna nastupiće zajedno, a sutra bi trebalo da obaveste javnost o nazivu nove koalicije jer, kako navode, ne žele da koriste stari naziv.
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović potvrdio je za medije da će te stranke biti na jednoj listi na narednim izborima, a u toku sledeće nedelje najavljuju da će postići dogovor o kandidatima i nosiocima lista. On je rekao i da će ovaj deo opozicije sutra doći na sednicu Narodne skupštine na kojoj će se razmatrati izmena Zakona o lokalnim izborima i glasati, jer je to bio njihov predlog.
Podele u koaliciji "Srbija protiv nasilja" nastale su pošto je predsednik Narodne skupštine Ana Brnabić, posle nekoliko nedelja razgovora sa opozicijom o poboljšanju izbornih uslova, saopštila da vlast prihvata da se spoje beogradski i lokalni izbori 2. juna - što je bio jedan od zahteva opozicije.
Za izlazak na izbore glasali su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije i Pokret slobodnih građana, dok su za bojkot bile Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno, a nedoumice je izazvala Demokratska stranka.
Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je za medije da će ova partija večeras imati sednicu Predsedništva na kojoj će se izjasniti da li će izaći na izbore i hoće li sutra ići na sednicu Narodne skupštine na kojoj će se glasati o izmeni zakona.
Lider Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić potvrdio je da će prisustvovati sednici i glasati za izmenu zakona. On je u Kruševcu rekao da je prihvatanje i trećeg zahteva opozicije uz prva dva, da svi predstojeći izbori budu održani 2. juna, rezultat njihove doslednosti.
Aleksić očekuje formiranje nezavisne komisije koja će se baviti revizijom biračkog spiska i usvajanje zakona da oni koji su promenili prebivalište u poslednjih godinu dana neće moći da glasaju na novom već na starom prebivalištu. Kada su u pitanju stavovi oko izlaska na izbore 2. juna, Aleksić kaže da nažalost, nije uspelo da se održi jedinstvo po tom pitanju.
Za Stranku slobode i pravde, kako je rekao generalni sekretar Peđa Mitrović, izlazak na izbore pod nepromenjenim izbornim uslovima znači priznanje ne samo prošle, kako tvrdi, "izborne krađe", nego i "ove i svake sledeće koja će se desiti".
Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da neće učestvovati na beogradskim izborima 2. juna, jer bi to, prema njegovoj oceni, značilo "davanje legitimiteta" vlasti i da stranke koje su za bojkot izbora nisu htele da odustanu od ranijeg principa da se ne izađe na izbore dok se ne ispune uslovi.
"Što se tiče lokalnih izbora, lokalni odbori će odlučiti sami o tome", rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini Srbija centra Novi Sad, a saopštila ta stranka, prenosi Tanjug.
Bojkot je najavila i koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (Novi DS S) i POKS.
Na jučerašnjem sastanku, gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije Beograd doneo je jednoglasnu odluku da će podržati stav predsednika i Predsedništva stranke i da odbija da učestvuje na narednim izborima. Lider Miloš Jovanović izjavio je danas da nema kompromisa povodom, kako tvrdi, predstojeće farse od izbora zakazane za 2. jun u Beogradu. On smatra da nema spremnosti, a i da je kasno za stvaranje elementarnih uslova za koliko-toliko fer izbore kao i da će se nastaviti praksa "migracije birača".
U Skupštini Srbije sutra bi trebalo da počne rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima, a donose se kao rezultat razgovora između vlasti i opozicije sa ciljem da se objedine lokalni i beogradski izbori 2. juna.
Predložene izmene će u parlamentu predstaviti šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, ali su predlog svojim potpisom podržali i opozicioni poslanici koji će izaći na izbore. Predsednik parlamenta Ana Brnabić juče je rekla da su izmene zakona ušle u skupštinsku proceduru i da ga je podržalo 184 poslanika, podseća Tanjug.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
SRBIJA
Sednica Skupštine u ponedeljak u 11 časova, podržalo 184 poslanika
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala