- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Vlasti EU odbijaju da zaplene zamrznutu rusku imovinu

© Sputnik / Alexey VitvitskyZastava SAD i EU
Zastava SAD i EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Evropske vlasti odbijaju da konfiskuju zamrznutu rusku suverenu imovinu, strahujući da bi to moglo da naruši međunarodno pravo, obeshrabri investitore da veruju evru i izazove recipročne mere Rusije, piše list „Vašington post“, pozivajući se na svoje izvore.
Kako navode izvori, evropski zvaničnici nezadovoljni su što Vašington insistira na, kako smatraju, rizičnim potezima, jer se velika većina imovine nalazi u Evropi. S tim u vezi, ruske uzvratne mere će najverovatnije prvo pogoditi Stari svet, napominje se u članku.
Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastala se ove nedelje sa evropskim kolegama na marginama prolećnog sastanka upravnih tela Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, nadajući se da će pronaći kompromis po pitanju ruske imovine. Kako napominje sagovornik lista, američki saveznici i partneri u Evropi slažu se da je Ukrajini potrebna veća pomoć, ali ne postoji konsenzus o konkretnim pitanjima.
„Gledamo na rusku suverenu imovinu kao na održivo srednjoročno i dugoročno rešenje za problem finansiranja (Ukrajine)“, naglasio je izvor lista u Ministarstvu finansija SAD.
Osim toga, evropski ministri finansija takođe strahuju da bi konfiskacija ruske imovine mogla da izazove odliv kapitala sa kontinenta. S tim u vezi, u članku se naglašava da se „Sjedinjenim Američkim Državama predstoji dugotrajna borba“ da obezbede finansijska sredstva Ukrajini.
EU, Kanada, SAD i Japan zamrznule su sredstva Rusije u iznosu od oko 300 milijardi dolara nakon početka specijalne vojne operacije. Od toga se oko 5-6 milijardi dolara nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći deo je u Evropi, uključujući na međunarodnoj platformi „Juroklir“ u Belgiji, gde se čuva 210 milijardi dolara.
Predlozi zakona o pružanju vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, konfiskovanju zamrznute imovine Rusije za njihovu faktičku predaju Kijevu, kao i uvođenju dodatnih sankcija Kini odobreni su 20. aprila u Predstavničkom domu SAD.
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
RUSIJA
Moskva poručuje: Ukoliko na Zapadu konfiskuju rusku imovinu – nećemo ih štedeti
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala