- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sve što Srbima nedostaje imali su pre osam vekova: To je ono - nebesko

© Foto : Sputnjiku ustupila Produkcija SvetloborScena iz filma "Nebesko"
Scena iz filma Nebesko - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Živimo u vremenu kada je neophodno da se ojača duh našeg naroda, da nas taj duh ojača, učvrsti. Sve što nam sada nedostaje imali smo pre osam vekova. Na svakom mestu potrebno je promovisati prave vrednosti, a one su u celoj našoj bogatoj istoriji, posebno u svetoj lozi Nemanjića. Pokušao sam da to predstavim novim generacijama.
Ovo za Sputnjik kaže Mario Glamazić, reditelj filma „Nebesko“ koji je inspirisan duhovnim nasleđem srpske vladarske loze Nemanjić.
„Ideja da snimam rodila se iz ljubavi prema svetorodnoj lozi, pogotovo prema rodonačelniku Stefanu Nemanji koga najviše volim i cenim“.
Mladi reditelj veruje da je razumeo važnost podviga velikog župana, a snimanje filma bio je njegov podvig. Rad na projektu trajao je pet godina, nije imao pomoć države.
„Projekat su pomogli pre svega moji prijatelji, Nebojša Dugalić koji se odazvao pozivu i još jednom pokazao da je veliki glumac, a pre svega veliki čovek. Pomogao je i kostimograf Stefan Savković koji je uradio celu liniju vladarskih kostima za ovaj film, ali i Ivan Lazić, predsednik Svebor saveza Srbije, koji je sazvao konjicu i vitezove da pomogne produkciju filma“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Produkcija SvetloborLuka Radović igra jednu od glavnih uloga, dečaka Dušana
Luka Radović igra jednu od glavnih uloga, dečaka Dušana - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Luka Radović igra jednu od glavnih uloga, dečaka Dušana

Nebojša Dugalić najveća podrška

Da bi se eminentni glumac Nebojša Dugalić, koji je stalno zauzet, pojavio u njegovom ostvarenju koje treba da prepoznaju mlađi gledaoci, Glamazić je čekao dve godine:
„Kako smo uključili kamere, da ga konačno snimimo, u tom trenutku počinje kiša. Gospodin Neša čekao je umoran, po hladnoći u kolima pet sati. Do četiri ujutro smo čekali da snimanje krene. Nekako je Bog blagoslovio da stane kiša i uspeli smo da uradimo sve što je bilo potrebno“.
Nebojša Dugalić igra kralja Radoslava, ali je i narator filma. Reditelj kaže da je najosteljivije bilo odabrati glumce koji će i izgledom i karakterom predstaviti naše svetitelje.
„Odlučio sam se da za većinu likova Nemanjića odaberem glumce koji su naturčici, koji pre toga nisu imali iskustva. Razmšljao sam da bi neki poznati glumac bio to što jeste, gledalac možda ne bi mogao da ga poveže sa nekim od Nemanjića“, objašnjava.
Tako Svetog Savu sjajno igra Dušan Vujošević, Svetu Anastasiju Snežana Sekulić Savković, Svetog kralja Vladislava Stevan Tomović. Hadži Aleksandar Đurović pojavljuje se u ulozi Stefana Prvovenčanog.
© Foto : Sputnjiku ustupila Produkcija SvetloborKsenija Milosavljević i Luka Radović
Ksenija Milosavljević i Luka Radović  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Ksenija Milosavljević i Luka Radović

Ljubav kao najjača sila

Mnogo je važnih i velikih vladarskih loza u istoriji, ali je malo onih koje su gotovo u celosti kanonizovane. Ovaj filmski dokument donosi njihovo duhovno iskustvo. Scenario je satkan od pisanog predanja samog Stefana Nemanje, Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Svetog Justina Ćelijskog i Svetog Serafima Sarovskog. Film je i priča o ljubavi, koja je iznad svega.
„Kroz dečju prizmu, dečju maštu vraćamo se osam vekova unazad. Kroz dečje oči sagledao sam sve njihove vrline, zbog kojih su i postali svetitelji. U svom tom sagledavanju, deca sadašnjice krunišu ljubav kao najjaču silu na svetu“, otkriva reditelj.
Njegov cilj je da mlađe generacije kroz film uvide važnost pravih tema kojima treba da se bave, a mladi glumci koji nose glavne uloge za Sputnjik kažu da su iznenađeni podrškom koju su imali dok su radili na projektu, posebno svojih vršnjaka.
„Iako moju generaciju interesuju drugačije teme, imao sam ogromnu podršku prijatelja, ogromnu podršku odeljenja i porodice. Značile su mi te reči“, kaže Luka Radović.
Njegova partnerka na filmu, Ksenija Milosavljević, koja takođe ima 17 godina, kaže da su o Nemanjićima dosta znali, znanje su poneli iz osnovne škole, ali sada su shvatili drugu dimenziju vladavine te porodice:
„Ovaj film nas je podstakao da saznamo više. Što je najvažnije, spoznali smo duhovnu težinu koju porodica Nemanjić nosi, čiji je ona zapravo predstavnik. Mislim da će film sve podstaći, pogotovo mlađe generacije, da saznaju što više o našoj istoriji“.
Film „Nebesko“ je snimljen uz blagoslov i podršku episkopa kruševačkog Davida. U bioskopima je od 18. aprila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala