Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Snažna poruka Srbije Amerikancima uoči drame na Ist riveru: Ne odustajemo od nacionalnih interesa

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIŽDžejms O'Brajen i Aleksandar Vučić
Džejms O'Brajen i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Važna poruka posle sastanka s američkim izaslanikom O'Brajenom je što je predsednik Vučić rekao da se nisu složili ni oko Kosova i Metohije, ni oko Rezolucije o Srebrenici, što pokazuje čvrst stav Srbije da će ostati dosledna u odbrani nacionalnog interesa i u slučaju Kosova i Metohije, i u slučaju Srebrenice, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Srebrenica će poremetiti odnose u regionu, to je odluka jednog naroda protiv drugog naroda BiH i to pitanje je protivpravno izmešteno iz SB UN, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.
Vučić je rekao da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti.

Poruka Amerikancima: Srbija ne odustaje od nacionalnih interesa

Naročito je važna poruka u kom smislu će Srbija to braniti kad je reč o Savetu Evrope i kad je reč o glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, što je jasna poruka Amerikancima da srpski vrh neće odustati od državnih i nacionalnih interesa bez obzira na sve pritiske i ucene s kojima se Srbija suočava, kaže Milivojević za Sputnjik.
„Drugo, poruka Amerikancima da Rezolucija o Srebrenici apsolutno, ukoliko se izglasa i ukoliko se ta namera sprovede, neće ostvariti ono što se proklamuje kao strateški cilj, a to je da bude u funkciji pomirenja. Naprotiv, uticaće na podele i mislim da reakcija u Banjaluci i stav srpskog naroda u Republici Srpskoj, ali u dobroj meri i u Srbiji, pokazuje otprilike da idemo u tom pravcu. To je važno zbog toga što je istrajavanje na tome takođe i signal da Zapad želi po svaku cenu da silom nametne rešenja koja odgovaraju zapadnim interesima, i kad je reč o Kosovu i Metohiji, i kad je reč o BiH.“

Rušenje izvornog Dejtona preko „genocidne tvorevine“

Cilj Rezolucije o Srebrenici je da se BiH usmeri u jednom pravcu koji dovodi u pitanje i položaj Republike Srpske i položaj srpskog naroda, a uz to je i novi motiv za pritisak na liniji da se BiH centralizuje i privede na ideološko-politički građanski koncept, dodaje Milivojević.
A taj koncept bi sa jedne strane isključio Republiku Srpsku kao faktor, a sa druge strane kompromitovao bi srpski narod za ubuduće. A onda bi se na tome gradila pozicija vezana za BiH kao građansku državu gde bi, naravno dominirao bošnjački deo na štetu srpskog naroda, ocenjuje Milivojević.
„Ali bi taj koncept omogućio i da se vrati na tezu da je Republika Srpska genocidna tvorevina i tu bi se rušio srpski korpus u BiH, i ono što je institucionalizovano kroz Republiku Srpsku, ali i ono što predstavlja srpski narod. I na taj način bi da dovedu u pitanje izvorni Dejton. Tu je suština te priče i jako je važno što je Vučić bio izričit da tu nema promene stava. Dakle, Amerikanci sa insistiranjem na Rezoluciji o Srebrenici, u stvari dovode u pitanje i stav prema srpskom narodu u celini na ovim prostorima.“
Kao i mogućnosti da se u budućnosti grade odnosi na drugim osnovama koji bi trebalo da budu u funkciji pomirenja i zatvaranja otvorenih pitanja, dodaje Milivojević.

Nepristojna ponuda za Kosovo i Metohiju

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Amerikanci su hteli da nam daju „ponudu“, a to je O'Brajenov stav da oni insistiraju na formiranju ZSO, što oni vide kao ustupak Srbiji za defakto priznanje, smatra Milivojević.
„To što O'Brajen nije dovodio u pitanje ovo što se tiče Saveta Evrope, pošto SAD nisu članica i nemaju direktne veze s tim, pokazuje da u stvari Amerikanci podržavaju taj pokušaj da se kroz Savet Evrope kosovska državnost potvrdi na štetu srpskih interesa. Ali i na štetu same institucije, međunarodnog prava i standarda i normi na kojima počiva Savet Evrope“, zaključio je Milivojević.
Pogledajte i:
Kažnjavanje dece-robova u Kongu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
SRBIJA
Hoće li zapadni kolonizatori konačno morati da plate – to sada podržava i Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala