- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Bombe su padale po deci: Svetska premijera filma „Bauk“ na festivalu u Moskvi | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
U emisiji otkrivamo kako je bez mnogo dijaloga, slikom i svetlom ispričana priča filma „Bauk“ o bombardovanju Srbije, viđena očima osmogodišnjeg dečaka.
Šta su teme nagrađenih kratkih priča sa konkursa Društva za srpski jezik i književnost, na koji su se pored naših učenika prijavili i studenti iz Rusije, kako i koliko se neguje srpski jezik, ali i književni stil – o tome za „Orbitu kulture“ govori prof. dr Slavko Petaković zamenik direktora Društva.
Zašto veruje da bilo kakve političke promene u Srbiji i Rusiji neće uticati na odnos dva naroda, zbog čega je, proučavajući istoriju ruske emigracije, dugogodišnji rad posvetila istraživanju života srpskog kralja – za Sputnjik otkriva ruski istoričar Jelena Bondareva, autor knjige „Biografija Aleksandra Prvog Karađorđevića – Pravoslavni monarh Jugoslavije“ čije je rusko izdanje nedavno predstavljeno publici u Beogradu.
Šta je sve stalo u tri i po decenije dugu karijeru slikara, kao i kakva se simbolika krije iza prvog rada nazvanog „Jabuke“ koji se našao na naslovnoj strani kataloga izložbe otvorene u galeriji „Kornjača“, da li je život sa slavnim slikarom otežavao put do vlastitog umetničkog izraza – za Sputnjik otkriva pravnica po struci i slikarka po vokaciji Ljilja Lainović, supruga slikara Cvetka Lainovića.
Zašto je za svoju novu antiratnu dramu "Bauk", kao i u „Enklavi“ ispričao iz perspektive deteta, ovoga puta osmogodišnjeg dečaka, svedoka NATO agresije 1999. godine – objašnjava nagrađivani reditelj Goran Radovanović čija novi film večeras ima svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.
O ekskluzivnom poklonu beogradskoj publici – koncertu „Svetski operski hitovi“ održanom u Opera-teatru „Madlenianum“, ali i o snazi umetnosti da prevazilazi i povezuje ono što je pokidano i prekinuto, o nadi da će Rusija sprečiti bezumlje i izopačenost sveta – za Sputnjik govori umetnik dobro znan našoj publici, umetnički rukovodilac Opere Sankt Peterburga – Jurij Aleksandrov.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Bombe su padale po deci: Svetska premijera filma „Bauk“ na festivalu u Moskvi | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala