- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio nacrt zakona o pomoći Kijevu od 61 milijardu dolara

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKapitol hil u Vašingtonu
Kapitol hil u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem prevlast imaju republikanci, usvojio je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara.
Predstavnički dom je danas na vanrednoj sednici počeo da razmatra niz nacrta zakona, uključujući o dodatnoj pomoći Ukrajini, podršci Izraelu i Tajvanu, kao i jačanju sankcija Rusiji i Iranu.
Donji dom američkog Kongresa je prošle srede, umesto da kao i Senat podrži zahtev Bele kuće na paket pomoći od ukupno 95 milijardi dolara, objavio tri odvojena nacrt - pomoć Izraelu, Ukrajini i saveznicima u Indo-pacifičkom regionu.
Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je 17. aprila predstavio tekstove predloga zakona uključenih u paket, a iz kojih je sledilo da će pomoć Kijevu biti data na kredit.
Američki predsednik Džozef Bajden (iz tabora demokrata) u početku je bio protiv fragmentacije zahteva njegove administracije za vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, da bi naknadno podržao Džonsonovu inicijativu.
Suma od preko 60 milijardi dolara biće raspodeljena na sledeći način - 23,2 milijarde na usluge u sferi odbrane, 13, 8 milijardi za kupovinu oružja za Ukrajinu i 11, 3 milijarde za "tekuće vojne operacije SAD u regionu".
Pored toga, 60 dana nakon stupanja zakona na snagu američki predsednik Džozef Bajden dužan je da sa Ukrajinom postigne dogovor o kompenzacijama za ekonomsku pomoć.
Prethodno je usvojen nacrt zakona o konfiskaciji aktiva Rusije u korist Ukrajine.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala