Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto NATO „opkoljava“ Srbiju

© AP Photo / Vadim GhirdaVoennыe SŠA vo vremя učeniй na aviabaze Mihaila Kogэlničanu, Rumыniя
Voennыe SŠA vo vremя učeniй na aviabaze Mihaila Kogэlničanu, Rumыniя - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Gomilanje NATO snaga na KiM i u BiH sa teškim naoružanjem nikako nije dobar znak niti im je namera da čuvaju mir što im je u opisu posla, kaže general Vladimir Lazarević.
Komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Metohiji (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea), nakon što su uradili kompletnu reviziju KFOR-a i došli do zaključka da im treba ne samo više snaga, nego i teške opreme na terenu.

NATO grupisanje oko Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ovu vest je nazvala zabrinjavajućom, a sa njom se slaže i sagovornik Sputnjika Vladimir Lazarević, general-pukovnik Vojske Jugoslavije, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa VJ i komandant Treće armije VJ.
On za za Sputnjik kaže da je jasno da NATO umesto da stvara mir, postaje sve veći remetilački faktor.
„Sasvim je jasno da NATO okružuje Srbiju i da trupe razmešta gde su Srbi. Namera je očigledno ne samo da se zaplaši naš narod da bi ih raselio, posebno sa KiM, već i da demonstrira moć nad nama kako bi nas opomenuo da oni brane pomenute teritorije,“ smatra Lazarević.
Po njegovom mišljenju, NATO ne obavlja svoju funkciju zaštitnika mira već negog ko unosi nemir.

Zastrašivanje ali i pretnja

„Jasno je da se trupe u BiH povećavaju zbog onoga što se dešava u Ujedinjenim nacijama i onoga što bi moglo da se desi kao posledica te moguće odluke. S druge strane, oni odavno polako ali sigurno dodaju svoje trupe u BiH ali i na KiM pod raznim izgovorima. Što znači da možda imaju neki plan,“ ocenjuje Lazarević.
Ono što mu nije jasno jeste činjenica da NATO vidi problem na Balkanu a ne tamo gde ga je napravio, kaže general imajući u vidu Ukrajinu i dodaje da ovakve namere Alijanse mogu da se shvate samo ta organizacija želi da sa ovih teritorija dejstvuje dalje.
„Nije jasan razlog zašto im je potrebno teško naoružanje. Ne kažu protiv koga je ono usmereno i ko je njima pretnja. Tako da svašta možemo da zaključimo. U svakom slučaju, gomilanje NATO trpa i opreme nije dobar znak,“ zaključuje Lazarević.
Komandant NATO snaga za Evropu Kristofer Kavoli objasnio je da su pokrenute bar dve fokusirane misije Alijanse sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH. On je ocenio da etničke tenzije u BiH imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana jer RS, kako tvrdi, nastoji da oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO, održavajući bliske veze s Rusijom.
Trupe Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a su već u Bosni i Hercegovini, a sada je stigla i njihova teška vojna oprema. Planirano je da ove snage vrše patrole širom BiH sa pripadnicima Oružanih snaga BiH.
Pogledajte i:
Snage Kfora postavljaju bodljikavu žicu oko zgrade opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
SRBIJA
„Zabrinjavajuća vest“: Ana Brnabić o jačanju trupa NATO u BiH i na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala