Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio Zapadu: Sram vas bilo, lažovi jedni, svi zajedno

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, 11 godina brutalnih laži i 11 godina koliko nije ispunjena suština tog sporauma, a to je formiranje ZSO.
On je rekao da je to 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže nego drugi, ali "11 godina brutalnih neistina, 11 godina laži i terora, laži koje su nad nama provodili i prištinsko rukovodstvo i EU zajedno".
Vučić je posle zavšetka vojne vežbe "Vihor 2024" na Pešteru rekao da 11 godina gde suština Briselskog sporazuma nije sprovedena, a to je formiranje ZSO.
On je istakao da je to "11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice u Srbima i Srbiji. 11 godina pravdanja nerada i neispunjavanja onoga što su potpisali, ne samo Beograd i Priština, nego što je potpisao Brisel, što je potpisala EU".
Vučić je postavio pitanje kako posle tih 11 godina imati i graditi poverenje.
Kako je rekao, nema ko nije reagovao u svetu zbog toga što je srpska policija preključe zadržala četvoricu pripadnika tzv. kosovske policije.

"Nema ko nije reagovao, saopštenje Stejt Departmenta, Nemci, EULEX, svi mogući. Deset meseci, tri stotine dana traje blokada svake robe koja treba iz centralne Srbije da dođe na Kosovo i Metohiju. Ćutite kao zaliveni. Pretuku (Vladana) Stevanovića u Zubinom potoku, niko od vas ne izda saopštenje...Uhapse ranjenog (Srećka) Sofronijevića, nema saopštenja nikakvog. Dušana Obrenovića držite sedam meseci u pritvoru, ne možete da ga pustite ranije, jer je toliko izubijan sa tako teškim povredama da to ne sme da se vidi, nijedno saopštenje ne napišete. Sram vas sve bilo, lažovi", poručio je Vučić.

Dodao je da je jedan od zadržanih policajaca bio pripadnik OVK i sumnjalo se da je počinio zločin, dok je drugi zadržan 24 časa.
"I to je bio najveći problem na svetu. Ali dobro, sa tim licemerijem, dvoličijem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija, na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti. Vidimo to i po rezoluciju u UN i po odnosu u Savetu Evrope", rekao je Vučić.
Poručio je da je odgovor Srbije da nastavi da jača i da ekonomski napreduje, da raste, brine o infrastrukturnim projektima, Ekspu...
"(Da brinemo) uvek i o snaženju naše armije, da bismo bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo od svih onih koji bi Srbiju da sruše", zaključio je Vučić.

Sramota to što je uradila Bakojani

Vučić je ocenio da je sramota to što je uradila izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) Dora Bakojani navodeći da nije bila ispunjena ni osnovna obaveza da se sa Beogradom razgovara pre održavanja Parlamentarne skupštine SE.
Na pitanje novinara da li je Grčka nakon ponašanja njenih predstavnika na sednici PS SE prijateljska ili partnerska zemlja, Vučić je naveo da će se u narednom periodu pratiti glasanje i u skladu sa tim izjašnjavati.
"Jesam li oduševljen ponašanjem Bakojani? Nisam. Mislim da je sramota to što je uradila", rekao je Vučić.
Vučić je naveo da je bio dogovor da se 21. februara vidi sa Bakojani, ali da su "odustali od toga".
Zatim je, dodaje, trebalo da razgovaraju putem videolinka , ali da je rečeno da to nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja.
"Žao mi je zbog svega, ali čak i ta osnovna obaveza da se razgovora sa Beogradom nije bila ispunjena", naveo je Vučić.
Na pitanje da prokomentarišete jutrošnje navode prištinskih medija, ali i ministra odbrane tzv. Kosova, da će Srbija da koristi "komarca" na KiM i da je ova vežba zapravo samo podizanje tenzije, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, Vučić je kratko prokomentarisao da "taj čovek pojma šta je ofanzivno i defanzivno".

Na dobrom smo putu da napravimo industriju dronova

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan rezultatima višednevne Združene taktičke vojne vežbe "Vihor 2024" i da bi naša vojska u budućnosti trebalo da tako izgleda.
"Moramo da se oslobodimo principa tri brigade i ovo je način na koji bi trebalo to da izgleda u budućnosti. Tako ćemo organizovati našu vojsku", poručio je Vučić po završetku vežbe.
On je čestitao ministru odbrane Milošu Vučeviću, generalu Milanu Mojsiloviću i svim vojnicima na uspešnom izvođenju vežbe i istakao da je na njoj predstavljeno mnogo nove tehnike.
"Čak i tenkovi iz rezerve izgledaju kako treba da izgledaju. To su potpuno novi, modernizovani tenkovi. Mogli ste da vidite više tipova dronova, od onih izviđačkih do dronova kamikaza "komaraca" i "osica", koji su radili u paru. Mislim da je 12 ili 13 od 15 dronova kamikaza pogodilo svoje ciljeve. I sada ulazimo polako snažnije u proizvodnju tih dronova", rekao je Vučić.
On je izrazio zadovoljstvo što su i privatne kompanije obavile dobar posao i da to govori da smo na dobrom putu da napravimo industriju dronova, koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije.
"Mogli ste da vidite i tipove vazduplova u njihovom naletu i bojevom gađanju i zadovoljan sam našom vojskom, ali moramo još mnogo da radimo, da popravljamo, da kupujemo, da se oslanjamo dodatno na našu namesku industriju. To je važno za nas", konstatovao je Vučić.
On je istakao da je sve to u odnosu na pre 10 godina skoro sve novo.
"Gotovo da ništa nismo imali pre samo 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredvala i koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju odbranu i svoju slobodu i nezavisnost", zaključio je Vučić.
Vučić je naveo da je važno što je po prvi put prisustvovao i komandat Kfora general - major Ozkan Ulutaš, i istakao da sa Kforom imamo korektnu i profesionalnu saradnju i da je to u obostranom interesu.
On je na pitanje koliko je značajno to što je komandat Kfora prisutan u kontekstu odnosa Srbije sa NATO, a i zbog očuvanja bezbednosti srpskog naroda na KiM istakao da je to veoma značajno i u interesu je obe strane.
"Naslušali smo se brojnih laži raznih zapadnih medija. Ja mislim da je veoma važno da je komandant Kfora danas bio ovde. Mi sa njim imamo korektnu i profesionalnu saradnju. Mislim da je to na dnevnom nivou i general (Milan) Mojsilović upravo potvrđuje. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je dobro, to je u interesu obe strane i mislim da nemam šta tome da dodam", rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da vojnici Kfora obavljaju profesionalno svoj posao.

Dodik: Srbija pokazuje sposobnost da napreduje na svim poljima, pa i u odbrani

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas, posle Združene taktičke vojne vežbe koja se održala na Pešteru, da Srbija pokazuje sposobnost da napreduje na svim poljima, pa tako i na polju odbrane i osposobljavanja Vojske Srbije.
Dodik je čestitao vojsci na uspešno izvedenoj vežbi, navodeći da je pokazala operativnu sposobnost i visok stepen morala.
"Veoma je važno da i mi iz Republike Srpske znamo i posmatramo sposobnosti koje ovde pokazuje Vojska Srbije, da očuva Srbiju, njen teritorijalni potencijal i integritet i obezbedi slobodu za koju se svi zalažemo". rekao je Dodik.
Dodao je da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje i da nije ni segment odbrane i osposobljavanja vojske zapostavljen.
"Današanja vežba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može da raduje sve ljude i građane Srbije i nas u Republici Srpskoj", naveo je Dodik.
Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vihor 2024“  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
SRBIJA
„Vihor 2024“ — vežba s bojevim gađanjem na poligonu na Pešteru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala