- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Belgorodske oblasti oborena tri ukrajinska drona; Poginuo ratni izveštač "Izvestija"

Pratite nas
Ruske snage uništile su prethodnog dana komandni punkt „Sever“ ukrajinske vojske i zauzele povoljnije položaje na južnodonjeckom i avdejesvkom pravcu. Kijev je ponovo gađao Zaporošku nuklearnu elektranu. CIA upozorila Zapad – Rusija bi mogla da porazi Ukrajinu do kraja godine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:04 19.04.2024
U Kijevu i deset oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
21:54 19.04.2024
U zoni specijalne operacije poginuo je reporter lista "Izvestija" Semjon Jeremin, saopštio je list.
On je od 2022. godine izveštavao sa fronta - iz Marijupolja, Marjinke, Volnovahe, a bio je ranjen kod Ugljedara.
21:53 19.04.2024
Iznad Belgorodske oblasti oborena su tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
20:53 19.04.2024
Američki predsednik Džozef Bajden će bez odlaganja potpisati predloge zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u slučaju da ih Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa odobre, te će Vašington odmah moći da obnovi isporuke oružja Kijevu, saopštila je na brifingu portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.
20:05 19.04.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od NATO da isporuči Ukrajini:
- 1 milion artiljerijskih granata;
- još najmanje sedam „patriota“ ili analognih PVO sistema;
- rakete velikog dometa i artiljeriju,
- avione.
Zelenski je prilikom onlajn obraćanja učesnicima sastanka Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane naglasio da je navedena pomoć Kijevu potrebna što je pre moguće.
18:05 19.04.2024
Najbolje ukrajinske jedinice poslate u Časov Jar odbijaju da se bore i napuštaju položaje, izjavio je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.
„Ukrajinci su poslali u Časov Jar tri najbolje jedinice… Sve ih čine nacisti i fanatici. Dvadeset peta brigada se već predaje, 67. Je saopštila da čak ni neće krenuti tamo, a nacisti iz Azova (zabranjeni u Rusiji) odbijaju da ratuju“, rekao je on.
Kako je naveo ekspert, ukrajinska vojska više nije jedinstvena i to će uskoro dovesti do potpunog kolapsa.
17:13 19.04.2024
Ruska vojska je izvela napad na luku u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalnog pokreta u tom gradu Sergej Lebedev.
Kako je rekao, ruske snage su ispalile bar tri projektila. Odjeknula je eksplozija a delovala je i PVO.
Jedan napad je bio u pravcu luke a druga dva na deo grada Dovgalevka gde se nalazi rafinerija nafte i pristanište, kao i skladišta i nekoliko objekata gde su se mogli videti ukrajinski vojnici.
Napad je izvršen i na Odesku oblast.
16:55 19.04.2024
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da će Ukrajina uskoro dobiti nove PVO sisteme.
On je rekao da su se ministri na sastanku NATO-Ukrajina dogovorili da se ubrzaju isporuke pomoći Kijevu, uključujući PVO sisteme.
16:28 19.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
16:09 19.04.2024
Rusija pobeđuje u konfliktu sa Ukrajinom zahvaljujući većem broju vojnika i činjenici da može da ih naoružava pouzdanim oružjem, objavio je „Vol strit džornal“ pozivajući se na eksperte.
„Kremlj je izvukao korist iz dominacije većeg broja vojnika, sposobnosti da ih naoruža starim ali pouzdanim oružjem“, navodi se u članku i dodaje da Rusija ispunjava ciljeve specijalne vojne operacije zahvaljujući tome što je privreda prebačena na vojni kolosek.
Takođe, u članku se navodi da je Rusija usled sankcija formirala nove lance snabdevanja zapadnim komponentama za naprednu vojnu tehniku preko trećih zemalja.
List, međutim, za ove tvrdnje nije naveo nikakve dokaze.
„Rusija je povećala vojnu proizvodnju, popunila je rezerve standardnog naoružanja i municije i može, verovatno, da izdrži minimum još dve godine u sukobu“, navodi „Vol strit džornal“.
14:41 19.04.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu:
Od 13. do 19. aprila, kao odgovor na pokušaj Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim i industrijskim objektima, izvršeno je ukupno 34 grupna napada na ukrajinske objekte;
Ruska vojska je uništila tri ukrajinska lovca MiG-29 i četiri vojno-transportna aviona AN-26 koji su bili locirani na aerodromima;
Ruska vojska je poboljšala položaje na kupjanskom pravcu i odbila ukupno 11 ukrajinskih kontranapada;
Ruska vojska poboljšala je položaje na donjeckom pravcu, istovremeno odbivši sedam ukrajinskih kontranapada tokom kojih je Kijev izgubio preko 3.550 vojnika i četiri tenka;
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska takođe je poboljšala taktičke položaje, a Kijev je za nedelju dana borbi izgubio do 760 vojnika, jedan tenk, višecevni raketni lanser „grad“;
Nakon zauzimanja Pervomajskog ruska vojska je nastavila ofanzivu na avdejevskom pravcu i odbila 53 ukrajinska kontranapada – Kijev je izgubio 2.170 vojnika i sedam tenkova;
Na hersonskom pravcu Kijev je izgubio do 365 vojnika;
Ruska avijacija i PVO snage su protekle sedmice oborile 10 raketa „atakams“, šest „storm šedou“, dve rakete „harm „ i „točka-U“, 1.278 dronova i 78 projektila različitih tipova;
Za proteklih nedelju dana 27 ukrajinskih vojnika se predalo.
13:29 19.04.2024
13:00 19.04.2024
U Odeskoj oblasti pogođeni objekti kritične infrastrukture
Šef vojne administracije Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da su u bombardovanju te regije pogođeni objekti kritične infrastrukture.
Kako je rekao, tokom noći odjekivale su eksplozije, međutim, on nije naveo tačno koji su to objekti koji su bili pogođeni.
12:59 19.04.2024
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov za Sputnjik: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti pauze u borbama
09:27 19.04.2024
Ruska vojska gađala aerodrom u Nikolajevskoj oblasti
Oružane snage Rusije izvele su napad na Martinovski aerodrom u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku koordinator lokalne proruske gerile Sergej Lebedjev.
„Nikolajevska oblast, Voznjesenski okrug. Oko ponoći je pogođen Martinovski aerodrom. Sa nekoliko kilometara su se čule eksplozija i detonacija“, rekao je Lebedjev.
07:45 19.04.2024
Nad Rusijom oboreno mnoštvo raketa i dronova
Ruske PVO snage su tokom prethodne noći oborile 25 projektila lansiranih iz ukrajinskih sistema „vampir“, tri rakete „ATAKAMS“, kao i tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, dronovi i projektili lansirani iz „vampira“ oboreni su iznad Belgorodske oblasti, dok su rakete „ATAKAMS“ uništene iznad akvatorije Crnog mora.
07:45 19.04.2024
Ruska posada Mi-35 uništila ukrajinsku jedinicu kod Kupjanska
Posada ruskog helikoptera Mi-35 uništila je nenavođenim raketama jedinicu ukrajinske vojske koja je bila pozicionirana na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, napad je izveden pri veoma lošim meteorološkim uslovima budući da je bila magla i da je vidljivost bila veoma ograničena.
07:45 19.04.2024
07:44 19.04.2024
Sirene širom Ukrajine, eksplozije u Dnjepropetrovsku
U ranim jutarnjim časovima na teritoriji cele Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju. Prvo su se Sirene čule u Kijevu, zatim i u ostatku ukrajinske teritorije.
Ubrzo nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, preneli su ukrajinski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala