- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U susret Vaskrsu: Projekcija dokumentarca snimljenog u Visokim Dečanima u Ruskom domu u Beogradu

© Foto : Sputnjiku ustupio Miloš Ković / Manastir Visoki DečaniManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Dokumentarni film „Pobedilac smrti“, snimljen u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, premijerno će biti prikazan 25. aprila u Ruskom domu u Beogradu.
Film govori o danima poslednje sedmice u vaskršnjem postu, koja je još poznata kao Strasna ili Stradalna, kao i o Vaskrsenju Isusa Hrista. Snimke bogosluženja i manastirskog života u dane Strasne Sedmice i Vaskrsenja snimila je produkcijska kuća “Cinnamon production” iz Beograda 2009. godine.
Značaj dana Strasne sedmice objašnjen je citatima iz Jevanđelja, iz bogoslužbenih tekstova Posnog Trioda Svete Velike Sedmice, iz beseda Svetog Jovana Zlatoustog, Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Svetog oca Justina Ćelijskog.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u vreme rada na jednoj fazi filma 2010. godine bio administrator Eparhije raško-prizrenske, u filmu objašnjava smisao svih najvažnijih događaja poslednje sedmice Hristovog života na zemlji, njegovog stradanja za nas i značaj Vaskrsa, saopšteno je iz Ruskog doma.
Događaji iz Strasne Sedmice i neposredno posle Vaskrsenja, opisani u Jevanđeljima, u filmu su ilustrovani freskama sa zidova dečanske crkve, pošto je u bogatom dečanskom freskopisu detaljno oslikano sve što se u te velike dane dogodilo sa Hristom, dodaje se u saopštenju.
Humanitarna projekcija biće održana u organizaciji i na inicijativu dobrotvorne organizacije „Srpska omladina za Kosmet“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala